Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El robot col·loca les lletres dels models Ibiza i Arona

L'ombra allargada del tancament de grans multinacionals inquieta les empreses d’automoció de Tarragona

Parlem amb empreses que fabriquen peces o accessoris per a vehicles a les nostres comarques, que viuen amb preocupació el seu futur més immediat

El robot col·loca les lletres dels models Ibiza i Arona
Imatge d'arxiu de la fabricació de cotxes SEAT. | Cedida
 

El tancament dels grans fabricants de cotxes com Seat, Nissan o Renault, a causa de la crisi del coronavirus, acabarà afectant d’una manera o altra les empreses que els proveeixen de peces. Si fem servir la lògica, l’efecte dominó es produirà afectant tot el sector i també les empreses que hi ha per sota d'aquestes marques i de moltes altres que es van sumant a la presentació d'Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO), els quals es van multiplicant per moments a la demarcació de Tarragona

Aquest escenari podria produir-se ben aviat en les empreses d’automoció de casa nostra, que viuen amb incertesa i preocupació aquests dies en què tot canvia radicalment d’un moment a l’altre. Tot i això, a les nostres comarques trobem diferents casuístiques. Parlem amb diverses empreses del sector per conèixer com s’està gestionant la situació.

«Aquesta aturada de l'economia la pagarem molt cara»

En aquests moments, el centre de producció de l’empresa Ames de Montblanc, que té uns 200 treballadors, està treballant a ple rendiment. «Però una flor no fa estiu», afirma Cèsar Molins, director general del grup empresarial.

L’empresa es dedica a la fabricació i venda de components metàl·lics sinteritzats, unes peces que es fan servir al sector automobilístic. De manera excepcional, en aquests moments s’estan rebent molts encàrrecs procedents de clients xinesos «que tenen por a quedar-se sense peces» i la producció està molt centrada en aquest mercat.

Conscient que aquesta bona ratxa serà temporal, l’empresa viu amb preocupació el seu futur més immediat sense saber ben bé com serà. «Tot apunta que s’acabarà fent un ERTO, tant de bo no calgui, però si els fabricants europeus tanquen, ens afectarà a tots», diu Molins.

Una de les principals pors que tenen si es dona aquesta situació és que «no se sap quan tornarà a engegar tot, aquesta aturada de l’economia la pagarem molt cara, no es pot tancar tot, la salut dels treballadors és primordial, però ja prenem totes les mesures per garantir-la», lamenta el director general.

A Reus, a expenses de veure què passa, mentre va baixant la producció

A Reus, el grup Elring Klinger, amb 420 treballadors, proveeix de material a la indústria automobilística. Segons fonts de l’empresa, de moment se segueix treballant amb normalitat, tot i que s'està copsant una petita davallada en la producció. Els treballadors que poden fer teletreball es troben a casa i la resta van a treballar «amb les mesures de seguretat i higiene corresponents», expliquen.

Veient com està la situació, es troben a l’expectativa de veure què passarà, però, per ara, no es contempla cap mesura que afecti els treballadors. Tot i això, el seu futur dependrà de com vagin reaccionant les empreses del sector. «En funció del que facin els nostres clients, farem nosaltres», afirmen des de l’empresa. De moment, tenen comandes per a les pròximes setmanes, destinades a plantes americanes o a Ford de València, per exemple, «que ens han dit que tenen pensat obrir», diuen.

La dinàmica d’ERTO del sector no arriba, de moment, a Riudecols

Una altra empresa relacionada amb el món de l’automoció és Indústries Teixidó, a Riudecols, també al Baix Camp. En el seu cas, tal com explica el president del comitè d’empresa, José Lucena, compten amb l’avantatge que «no fem peces per al client final, com podria ser Seat, Nissan o Citroën, nosaltres fem peces per a empreses que munten subconjunts que són els que van al vehicle, és per això» apunta, que «ara com ara, no ens ha afectat la dinàmica d’ERTO que s’ha estès entre les empreses del sector».

  

El que sí que han reclamat alguns dels membres de la plantilla és aplicar les mesures de seguretat decretades i que, apunten, no s’estarien posant en pràctica. Una situació que Lucena contradiu, «ara mateix, el que és important és que a l’empresa hi ha feina i s’estan prenent mesures per intentar complir el que el govern ha decretat, com mantenir les distàncies de seguretat o rentar-se les mans. L’empresa ha tancat les zones comunes, a l’hora de fer l’entrepà en lloc d’anar al menjador i agrupar-nos, estem sortint a l’espai exterior de manera esgraonada per reduir la massificació», aclareix.

Davallada de la producció a Tarragona

Pel que fa a Tarragona, la indústria en general i el sector de l’automòbil en particular, està notant de forma directa un descens de la producció que, en alguns casos ja s’està aturant del tot, segons apunten fonts de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). Les perspectives, a més, són que aquesta davallada s’accentuï els pròxims dies i setmanes «perquè l’emergència va a més».