Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pirotècnia Catalana

Entre la incertesa i l’esperança: les pirotècnies confien en les vendes d’última hora per Sant Joan

El 2020, la majoria de pirotècnies van patir una davallada del 75% de la facturació anual

La revetlla de Sant Joan suposa el moment més àlgid quant a la producció i demanda de coets i petards. En aquest sentit, al voltant d’aquesta data es produeixen el 95% de les vendes de tot l’any en el sector. Això significa més de 3.000 contractacions i l’obertura d’un miler d’establiments temporals i uns 300 de fixos.

No obstant això, la pandèmia de la Covid-19va alterar la campanya de 2020 d’una manera sense precedents. La majoria de pirotècnies van patir una davallada del 75% de la facturació anual i molts dels treballadors es van veure abocats a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació.

La pirotècnia Catalana, una empresa familiar situada Vimbodí i Poblet és un dels exemples del territori. Un any després de la desastrosa campanya de Sant Joan, han accentuat tots els esforços en la d’enguany.

«Més que una  previsió, tenim una esperança posada en aquestes dates. La incertesa que plana sobre la revetlla a hores d’ara no ens permet generar cap expectativa», explica el propietari,  Eduard Cunillera.

La tornada de les festes majors, una alenada d’aire fresc

El cert és que a partir del 7 de juny hi ha hagut una  flexibilització de les restriccions. Per això, el Procitat ha aixecat la prohibició de celebrar festes majors arreu del país.

Pirotècnia Catalana
Exterior de Pirotècnia Catalana | Àngel Ullate

Fins llavors, estaven suspeses les celebracions populars i altres festes amb risc per aglomeracions de persones i només es permetien les activitats de  cultura popular estàtiques i en espais perimetrats.

Pel que fa a la nit de Sant Joan, el 23 de juny, encara planen massa incògnites i foscors. A poc més d’una setmana, des de la pirotècnia Catalana lamenten la poca transparència en les mesures  que condicionaran la festa.

«La venda de coets dependrà molt dels espais i del nombre de persones que es puguin agrupar per fer la revetlla. A dia d’avui, però, encara no sabem què passarà», exposa Cunillera.

Asseguren que les vendes aniran condicionades a les decisions d’última hora i això fa patir molt el sector. «A aquesta incertesa cal sumar-hi la situació insostenible en la qual ens trobem. Portem un any i quatre mesos sense treballar. Ningú ha previst ajudes per al nostre sector» diuen els de Vimbodí i Poblet.

«Aquest Sant Joan, sí»

Davant d’aquest context, el sector pirotècnic del país s’ha conjurat i ha rellançat la campanya «Sant Joan Sí». La del 23 de juny serà la primera gran celebració permesa després dels moments més amargs de la pandèmia.

En aquest sentit, la campanya es basa en les indicacions que el sector pirotècnic  ha dissenyat amb les autoritats, principalment Protecció Civil i el Departament de Cultura.

Sector de la pirotècnia protestant en València
Imatge de les protestes del sector | Roberto Solana

«Sant Joan és tradició, és història, és cultura i és la nit més màgica de l'any. I aquest any, a més a més, volem que Sant Joan sigui l'evidència del compromís sectorial de facilitar al màxim la seguretat i la prevenció de tots», afirmen des de l’AFIMAC.

L’AFIMAC és l’Associació de Fabricants i Majoristes de pirotècnia de Catalunya. Conjumina el 93% de dipòsits i tallers de Pirotècnia a Catalunya i tenen un pes del 40% del volum econòmic sectorial a nivell estatal.