Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Grúes en la construcció d'habitatge nou

Coneixement, interès i pedagogia: La Càtedra d'Habitatge de la URV es posa al servei «de la política realista»

Presenta un informe internacional sobre bones pràctiques amb 30 recomanacions concretes | L'objectiu, reimpulsar l'habitatge assequible

Bona part del potencial acadèmic i transformador de les universitats  encara pateix, malauradament, l'efecte de la torre d'ivori. Ús intern, consum intern i retorn intern d'un coneixement  capaç d'emplenar prestatgeries i prestatgeries, però que rara vegada surt del despatx i baixa al carrer. No és el cas de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, disposada a ser útil i posar-se al servei de la societat  amb un retorn sincer i directe. Beure de la font comuna per contribuir a fer-la millor. No és la història d'una excepció única, però tampoc és aquesta la norma  uniforme del sistema: és, per tant, una bona notícia.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En aquesta direcció cap a un retorn  útil cap a la societat que l'acull, la Càtedra ha fet públic aquesta setmana un informe sobre bones pràctiques en habitatge accessible que, d'abast internacional, aspira a donar un cop de mà per desllorigar  una de les grans assignatures pendents de la dècada. «És un informe  que, des d'un enfocament molt realista i basat en impactes reals, compara i identifica quins son els casos de bones pràctiques en polítiques d'habitatge que estan funcionant arreu d'Europa», detalla Sergio Nasarre, director de la Càtedra, en declaracions a Tarragona Digital.

Un estudi de la URV pren nota de les polítiques d'habitatge accessible que estan funcionant arreu d'Europa

La recerca aborda un problema comú, el de manca d'accés a l'habitatge, des d'una perspectiva a cavall entre l'acadèmia i el pragmatisme. «Era imprescindible que l'estudi posi sobre la taula casos de polítiques reals del qual puguem aprendre lliçons i aplicar-les», apunta Nasarre. La recerca  impulsada per la URV proposa una trentena de recomanacions específiques a escala municipal, regional i europea per desfer el tap d'ampolla de l'habitatge accessible.

Pla Mitjà de Sergio Nasarre, director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV
Sergio Nasarre és el director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV | URV

La primera nota al peu, però, és clara: no hi ha fórmules màgiques i això va de vestits a mida. «Cada municipi o territori on vulguem aplicar un pla d'habitatge ha d'adequar-lo a la seva realitat concreta  i específica», avisa el Sergio. De fet, en aquests moments la Càtedra d'Habitatge està treballant en l'elaboració de dos plans municipals d'habitatge a Altafulla i l'Espluga de Francolí, i l'any 2020 va elaborar el nou pla local de la matèria a la ciutat de Tarragona. Un coneixement, doncs, que es posa a disposició i al servei de la societat que l'envolta. «És destacable el gran interès que estem trobant per part dels responsables locals que ens contacten per treballar en plans d'habitatge funcionals  i realistes», destaca Nasarre.

Pedagogia, interès i coneixement

En aquesta línia, la Càtedra  es manté coherent amb el discurs que sempre ha mantingut en favor de redissenyar les polítiques d'habitatge, enlloc de posar tirites a un model amb forats. «La perspectiva internacional ens acosta a una sèrie de lliçons  importants, com ara la necessitat de fer molta més pedagogia i de combatre el desconeixement  de la ciutadania envers els seus drets en habitatge», destaca Nassarre. Assegura que, precisament, els perfils més vulnerables  i afectats són sempre els qui menys eines tenen per defensar-se.

Nassarre també apunta a altres pilars fonamentals com la necessitat d'una voluntat de col·laboració publico-privada, la possibilitat d'habilitar formes de tinença diversificades, la conveniència d'una legislació  sense contradiccions o l'impuls de la rehabilitació i l'eficiència energètica com a cavalls de batalla per garantir l'accés universal  a habitatges assequibles. «Estem parlant d'una bateria d'aspectes sense els quals esdevé difícil revertir  unes polítiques que encara tenen molt marge de millora», opina Nasarre.

Alguns ajuntaments del Camp de Tarragona encarreguen els seus plans municipals d'habitatge als experts de la URV

L'informe de la Rovira i Virgili  pretén servir de guia a seguir per aprofitar alguna de les oportunitats de reescriptura  que brinda el terratrèmol de la Covid-19. «Aquí hi ha un problema i és que no sabem ben bé que significa la nova normalitat», somriu Nasarre, «però és un escenari que propicia la creació de noves oportunitats  de corregir part dels deures pendents». Matisa que «encara no tenim cap dada estadísticament significativa» que avali la descongestió  de les zones més urbanes, si bé és una possibilitat a valorar en els pròxims anys. L'informe no és un manual d'instruccions, sinó una bateria de recomanacions. Basada, això sí, en el coneixement. Sempre en el coneixement.

Imatge d'un edifici en construcció.
L'informe de la Càtedra posa l'accent en la rehabilitació o en la diversificació com a claus de l'èxit | COAATT

El principal responsable de l'estudi està convençut que l'aval internacional  de les bones praxis contrastades, de la mà de l'interès de cada cop més administracions  locals, poden obrir la porta a un ventall «de polítiques realistes» que convidin a la bona direcció. «Nosaltres analitzem realitats i oferim propostes  de solució», comenta el director de la Càtedra d'Habitatge de la URV. Unes propostes que seran escoltades  o no, però que no es limitaran a embellir uns prestatges cansats d'acumular pols i teranyines.

De vegades, és tan senzill que impacta: és quan la universitat  (pública) baixa al carrer quan la societat que l'acull disposa de les eines  necessàries per esdevenir una mica millor. I, per una vegada, paga la pena subratllar que Tarragona  ni és ni serà l'aneguet lleig de les temudes excepcions.