Un informe que ha elaborat la secció d'Indústria de Comissions Obreres detecta i assenyala «fins a 73 casos d'incidents i accidents» a l'empresa química IQOXE, la mateixa que va protagonitzar la tràgica explosió del passat 14 de gener a la Canonja, des que va passar a mans dels seus actuals propietaris, ara fa cinc anys. Els portaveus del sindicat, José Manuel Martín i José Antonio Hernández, ho han anunciat aquest divendres a migdia després de dies de treball i de recopilació d'informació.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Comissions Obreres valora que «estem parlant d'un volum massa alt, absolutament anormal» en comparació amb la resta d'empreses del sector químic, a les quals s'han esforçat en desmarcar de les presumptes deficiències d'IQOXE. «Algunes d'aquestes incidències són de caràcter greu, i això ens vol dir que els riscos eren molt alts i que ja estaven avaluats i detectats prèviament pels delegats de prevenció», malgrat que, segons denuncien, l'empresa no va atendre a les demandes i reclamacions emeses. «IQOXE havia ignorat repetidament aquestes demandes en matèria de seguretat i salut laboral», critica amb duresa el sindicat.
Els delegats de prevenció ja havien demanat a IQOXE que blindés la sala de control per «pal·liar els efectes d'una possible deflagració» el 2016
L'informe de Comissions Obreres fa referència especial a dos avisos en particular. A finals de 2016, els delegats de prevenció a IQOXE ja van demanar que es blindés i es 'bunqueritzés' la sala de controls de la planta avui explotada, per tal de «pal·liar els efectes d'una possible deflagració futura» i minimitzar l'impacte. «Aquesta 'bunquerització' és una pràctica habitual, si bé no indispensable, i l'empresa no va atendre a la nostra petició», es lamenten ara els portaveus sindicals de Comissions.
L'altre accent és un informe sobre riscos psicosocials que al 2018 es va fer amb treballadors d'IQOXE, i que va concloure que «el ritme de treball dels operaris és altíssim, així com l'estrès d'uns treballadors que han de fer torns de fins a dotze hores per arribar a l'excés de responsabilitats que han de cobrir», assenyala Marín, en referència a la manca de personal que els sindicats venen denunciant des de mesos abans de la desgràcia. «Els responsables de l'empresa van dir que aquest informe era una simple opinió i mai van prendre mesures», han subratllat els portaveus de CCOO.
UGT i CCOO demanen a la societat civil que se sumi a la vaga general de principis de febrer
En la mateixa línia, els portaveus sindicals d'UGT, Joan Llort i Àngel Clua, han subratllat les mateixes crítiques a l'empesa, i han demanat als seus responsables que «deixin de dirigir una empresa com IQOXE després del greu desconeixement del sector que han demostrat». Els dos sindicats mantenen ferma la intenció de convocar una vaga general dins el sector químic a principis de febrer, en un dia encara per determinar, i han demanat «el suport, la implicació i la suma» de la societat civil perquè «això ens interpel·la a tots i no podem permetre que torni a passar mai més». UGT i CCOO s'han emplaçat a reunir-se la setmana vinent per aclarir el dia concret de la mobilització anunciada.