Pla detall de les restes d'IQOXE poc després de l'explosió

Les barreres de seguretat d'IQOXE serien «insuficients», segons l'informe extern encarregat per la Generalitat

L'anàlisi no s'aventura a concloure cap causa exacta de l'accident «per falta d'evidències» | El document s'ha conegut aquest dimarts

Les barreres de seguretat d'IQOXE serien «insuficients, inadequades» o, senzillament, «van fallar». Aquesta és la principal conclusió de l'informe extern encarregat per la Generalitat per tal d'esbrinar les causes de la forta explosió  del passat 14 de gener al Polígon Sud de Tarragona, que no s'aventura a confirmar cap causa exacta de l'accident «per falta d'evidències», però que sí dispara a l'hipòtesis considerada més probable.

Aquesta línia principal apuntaria que les barreres de seguretat no van complir la seva funció, fet que va accelerar que d'un incendi o fuita prèvia es passés a un escenari de deflagració  descontrolada com el que finalment es va produir. Segons ha avançat aquest dimarts al matí la Cadena SER, l'informe encarregat a la consultora noruega DNV exposaria que aquestes mancances  a les barreres de seguretat afectarien «des de la sala de control fins a aquesta detecció  de fuites o incendis» previs.

L'informe extern de la Generalitat lamenta que «manquen evidències» per atribuir una causa clara de l'accident d'IQOXE

L'informe elaborat per l'empresa DNV GL apunta, de fet, que la principal hipòtesi del sinistre va ser la descomposició tèrmica de l'òxid d'etilè. Per DNV GL, la descomposició que hauria derivat en la deflagració  probablement va estar precedida per la generació d'un punt calent, que segons algunes evidències obtingudes tindria origen en un incendi previ a prop del reactor. La companyia també remarca les limitacions  que ha tingut per fer l'informe i que, per tant, no ha pogut establir la causa de l'explosió, sinó únicament establir hipòtesis.

L'anàlisi també fa recomanacions  per evitar que es produeixin els supòsits estudiats, i que la Generalitat  s'ha compromès a tenir en compte de forma proactiva. El director general de Seguretat Industrial, Manel Torrent, ha valorat en comissió parlamentària que «les conclusions de l'informe no són 100% concloents, però sí que són pistes» de gran valor a tenir en compte per al futur. «La nostra ferma voluntat és la d'incorporar seguretats  a la normativa vigent» a través d'una modificació, ha detallat.

Torrent ha assegurat que les millores  a la normativa es faran, però no de manera immediata. «Cal ser prudents i esperar de les pistes a la fotografia final», ha asseverat, en relació al judici pendent del cas que encara amaga molts dels interrogants. Torrent ha confirmat també, durant la seva intervenció, que «la planta accidentada estava en regla» després d'una inspecció feta un mes abans i ha valorat que l'informe de DNV «té més proximitats  que no pas llunyanies» amb l'informe que va elaborar l'IQS de Sarrià a encàrrec de la química IQOXE.