Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí

La indústria petroquímica tanca el 2020 com a sector essencial i dinamitzador econòmic

L’AEQT presenta el seu Informe Públic 2020, que recull les principals dades i indicadors del sector pel que fa a producció, impacte mediambiental, seguretat i ocupació

El 2020 ha estat un any complicat en molts sectors. L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha presentat l'Informe Públic 2020 on es recullen les dades, indicadors i paràmetres del sector petroquímic corresponents a l'exercici. Tot i això, la Química va resistir millor que la majoria dels sectors efectes de la crisi.

En aquest sentit, li va permetre exercir com a motor del territori, aportant solidesa i resiliència a la seva economia. Al mateix temps, va posar de manifesta la seva condició de sector essencial.

Menor producció, però increment en els llocs de treball

Durant l'any 2020, la indústria petroquímica tarragonina va assolir una producció de 17,05 milions de tones. Una xifra que representa un 12,6% menys que l'any anterior, quan va ser de 19,5 milions de tones. Un descens vinculat a la crisi i, sobretot, a la caiguda en la mobilitat.

Malgrat la caiguda global de la producció, les empreses de l'AEQT van mantenir la seva activitat i operativa en tot moment. A més, van mantenir els llocs de treball, que es van incrementar. Es va passar de 5.162 a 5.200 llocs de treball. Un increment lleu, però molt significatiu en un context de crisi.

Al mateix temps,  l’any 2020 el sector va mantenir el seu habitual protagonisme com a líder en exportacions  a la província. També com a generador del 66% dels moviments del Port de Tarragona.

Garantir la seguretat, un dels objectius

Pel que fa al medi ambient, l'Informe Públic destaca que l'ús d'aigua regenerada per part de les empreses va tornar a marcar un màxim històric. Es va situar en un 17,09% respecte al total d'aigua consumida. I hi ha perspectives de continuar creixent.

En l'àmbit de seguretat, les dades confirmen la Química tarragonina com un dels sectors més segurs. Hi ha hagut una accidentalitat molt més baixa que la majoria de sectors. Tot i això, s'ha registrat un repunt en aquestes dades després del greu accident que va patir el sector.

Un repunt que s'està analitzat per avaluar les possibles causes i prendre mesures per redreçar-lo. El principal objectiu és garantir la seguretat i per això se segueix treballant i invertint, a més d'investigar els accidents o incidents i revisant protocols.

En aquest sentit, es desenvolupen i perfeccionen projectes conjunts en seguretat. En aquest cas en l’apartat dedicat a repassar la tasca duta a terme per les diferents comissions de l’AEQT.

També es recull la intensa tasca de diàleg i transparència  amb la societat. Unes feines que, arran de l’accident del mes de gener, es va posar en marxa des de l’associació per tal d’escoltar el territori i conèixer les seves inquietuds.

Finalment,  l’AEQT també va ser capaç de conduir el procés d’elaboració d’un nou Pla Estratègic, que es presentaria i entraria en vigor l’any 2021. A més, s’inclou una memòria amb un repàs a l’activitat institucional de l’associació durant l’exercici i dedica un apartat específic als convenis i business partners de l’associació.

«En un exercici complicat, vam continuar endavant»

Rubén Folgado, president de l'AEQT, ha parlat de l'Informe Públic del 2020. El document és el reflex que «la indústria petroquímica va seguir sent un gran motor econòmic per al territori i va aportar solidesa a l’economia en uns moments de greu crisi».

En aquest sentit, destaca l'any que s'ha viscut a la indústria química, ja que «en un exercici tan complicat, des del sector químic i des de l’AEQT es va continuar endavant»

.

«La nostra associació va seguir treballant en tot moment en els molts i importantíssims projectes  que estaven en marxa, i també va ser capaç de posar en marxa un intens procés de diàleg i transparència amb l’entorn», recorda.

«Com a sector, gràcies a l’esforç solidari dels milers de persones que hi treballen, també vam continuar endavant en tot moment, per garantir-li a la societat allò que més necessitava en uns moments tan delicats, sense oblidar les diferents donacions que van realitzar tant les empreses com la mateixa AEQT», explica Folgado.

Per acabar, ha parlat del nou Pla Estratègic 2021-2023 i dels molts reptes que el sector té per endavant, com ara la transició energètica. «El futur és incert i presenta reptes exigents. Per a la indústria i per al territori. Però estem convençuts que, si continuem anant de la mà, i donant-nos suport mutu, de ben segur que ens en sortirem», assegura el president.