Imatge d'una sala.

Comencen a construir la nova llar per atendre els menors víctimes d'abusos a Tarragona

El servei, únic i pioner a l'Estat, ha demostrat la seva eficàcia i necessitat d'existir en els seus gairebé dos anys de vida

Tarragona està d'enhorabona. El servei únic i pioner a tot l'Estat espanyol que va entrar en funcionament el 2020, Barnahaus, tindrà ben aviat noves instal·lacions. La Barnahaus és un espai que atèn infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. Un projecte que és de vital importància, una afirmació que queda pal·lesa malauradament per les xifres que registra des de la seva obertura: en poc més d'un any, va atendre més de 200 menors.

Aquest dimarts, 15 de febrer, s'ha començat a construir el nou edifici que acollirà els infants víctimes d'aquests abusos. Les obres està previst que acabin el pròxim més de setembre.

El nou edifici està situat al Complex Educatiu de Tarragona, a pocs metres de l'actual emplaçament. Serà de fusta i el seu aspecte està planificat per ser més acollidor, com si es tractés d'una llar. La idea és que els infants i les famílies que hagin d'assistir-hi el reconeguin com un espai «amigable», que els proporcioni seguretat i confiança per afrontar el moment. 

Un servei únic i pioner a tot l'Estat

La Barnahus agrupa en un mateix espai tots els recursos que intervenen en un cas d’abús sexual infantil i permet reduir les avaluacions i entrevistes gràcies a la coordinació d’equips multidisciplinaris. Son els diversos actors —Mossos, Justícia, Salut— els qui es desplacen a aquest espai, en comptes de fer anar al nen o nena a diversos recursos.

D'aquesta manera, s'evita revictimitzar els menors. Aquest servei vol posar al centre l'infant que ha patit abusos sexuals per intervenir de manera transversal per ajudar en la recuperació.

Durant l’any passat, es van atendre 171 infants i adolescents. El Departament de Drets Socials té previst posar en marxa tretze centres més d'aquestes característiques arreu de Catalunya.

Des que va obrir la primera unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals a la demarcació respecte de la mitjana catalana, una mostra més de la gran necessitat d'aquest servei, ja que ha encoratjat moltes víctimes a denunciar els fets que han patit.