Alumnes esperen que els entreguin l'examen de castellà de les PAU, al Campus Catalunya de la URV, a Tarragona

La selectivitat comença sense incidències a la demarcació de Tarragona

Uns 3.700 alumnes han iniciat aquest dimarts les PAU a les comarques tarragonines amb els exàmens de castellà i llengua estrangera

La selectivitat ha arrencat aquest dimarts a tot Catalunya amb l'examen de llengua castellana i literatura, amb la participació d'uns 3.700 alumnes de la demarcació de Tarragona. Els estudiants tarragonins que han iniciat les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) estan repartits en 22 tribunals —quatre dels quals a les Terres de l'Ebre— i un centenar d'aules.

En l'examen de castellà, els estudiants han pogut triar entre dues opcions. En l'opció A, hi havia preguntes sobre un fragment de 'María Bonita', d'Ignacio Martínez de Pisón, i qüestions sobre 'La Fundación', d'Antonio Buero Vallejo. Pel que fa a l'opció B, els alumnes han hagut de respondre preguntes sobre un text sobre les paraules d'Ignacio Bosque i qüestions sobre 'Nada', de Carmen Laforet.

El segon examen d'aquest dimarts al matí ha estat el de llengua estrangera. 

Es recupera la normalitat: exàmens sense mascaretes i en tres dies

Enguany les PAU han recuperat la normalitat, amb menys aules —s'ha passat d'unes 400 a un centenar—, alumnes sense mascaretes i repartits en tres dies. Una de les grans novetats han estat els formularis anònims en els quals els alumnes han marcat si volien els enunciats de les proves en castellà o en català, per tal de donar compliment a una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La primera jornada de la Selectivitat a la demarcació de Tarragona s'ha desenvolupat sense incidències destacables. En aquest sentit, el coordinador de les PAU de la URV, Antoni García Español, ha explicat que no s'ha produït «cap problema». Això sí, entre els joves alumnes, d'una banda, nervis pels exàmens, i de l'altra, confiança en obtenir una bona nota per estudiar la carrera triada.

Els alumnes defineixen l'examen de castellà com «assequible»

Els alumnes han acabat l'examen de castellà amb bones sensacions i confiança.«Ha anat bé, no hi havia res molt difícil. Ens han preguntat per les figures retòriques, sintaxi, subordinades, un resum d'un text... No ens ha sorprès res», han destacat l'Òscar, el David i el Víctor, de l'Institut d'Altafulla. La seva companya d'institut, Júlia Cervelló, també ha trobat «fàcil» la prova de castellà.

Per la seva banda, Ouissa Del Djabri, de l'Institut Torreforta, ha trobat la prova «assequible». Tot i això, ha reconegut que «hi ha preguntes on s'han passat una mica».

Un detector de comunicacions exteriors per enxampar aquells que intenten fer trampa

Durant els exàmens, es vigila que cap alumne copiï o utilitzi mètodes il·legals per treure millor nota. Així, Antoni García Español visita la gran majoria de les aules amb un «detector de comunicacions exteriors» per interceptar comunicacions per Bluetooth o altres sistemes de radiofreqüència. «Si porten algun 'pinganillo', o un rellotge intel·ligent, o es comuniquen amb l'exterior, els detecto», ha assenyalat.

Tot i això, el coordinador de les PAU de la URV ha reconegut que el mètode més utilitzat per aquells que volen fer trampes és el tradicional. «La gent encara fa servir 'xuletes' i s'escriu a la cuixa i als braços. Encara no he amortitzat l'aparell», ha conclòs somrient.