L'Administració General de l'Estat ha iniciat aquest dissabte, de manera subsidiària, el sacrifici dels vedells del vaixell Karim Allah, en compliment de la normativa comunitària i espanyola de benestar i sanitat animal. És un dels dos bucs, juntament amb l'Eibeik, que van sortir dels ports de Cartagena i Tarragona el passat desembre i que vagaven pel Mediterrani. Pel que fa a la situació del vaixell sortit de Tarragona, encara resta a l'espera de la resolució.
Fonts del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació han detallat a Efegro que l'ens ha procedit així atesa la resolució del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid que, aquest divendres a la nit, va denegar la suspensió de l'ordre de sacrifici dels vedells.
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació s'ha fet càrrec d'aquesta operació, «davant la falta de resposta a aquest requeriment dels responsables dels caps de bestiar del Karim Alllah», han afegit les mateixes fonts.
Les autoritats portuàries s'han personat aquest matí per a informar que procedia el desembarcament dels animals, segons han explicat a Efeagro fonts de la companyia armadora del Karim Allah, de bandera libanesa.
El desembarcament i sacrifici posa fi a aquest episodi que va començar a principis de la setmana passada quan el vaixell va decidir tornar a Espanya després de ser retornat per Turquia i Líbia, que van prohibir desembarcar els caps de bestiar davant la sospita que haguessin sortit d'Espanya infectades de llengua blava, extrem que va ser desmentit per l'associació de productors (Asoprovac) i pel govern central.
L'armador era contrari al sacrifici dels caps de bestiar i preferia intentar vendre-les en algun tercer país per a evitar més pèrdues econòmiques. No obstant això, una inspecció al bestiar a finals de la setmana passada pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) recomanava el seu aïllament i sacrifici després de més de dos mesos embarcades.
Els inspectors van determinar que l'estat dels vedells, després d'aquests dos mesos de viatges des que van sortir del mateix port (Cartagena), «impedeix que emprenguin de nou viatge per a la seva exportació a un país tercer».
Tampoc era possible retornar-los amb vida a territori de la Unió Europea perquè venien de fer parada a Turquia i Líbia i són dos estats que «no es troben en la llista de països tercers autoritzats per a exportar animals vius a la UE».
El vaixell de Tarragona està pendent de resolució
De la resolució d'aquest cas estava pendent el vaixell Elbeik, de bandera togolesa, carregat amb uns 1.800 vedells i que va partir també fa més de dos mesos de Tarragona.
Va ser igualment retornat per Turquia i Líbia per les mateixes raons; l'armador va decidir en un primer moment que tornés a Espanya però posteriorment va optar per esperar a veure què ocorria amb el cas del Karim Allah.
De moment, continua buscant un país on vendre la seva mercaderia i, després de parar ahir al Pireu (Atenes) per a carregar aliment i pinso, els radars de navegació marítima ho situen ara viatjant cap al port de Kali Limenes, al sud de l'illa grega de Creta.