Imatge de les àmfores de vi sota les aigües del Port de Tarragona

Innovadora iniciativa al Port de Tarragona: àmfores de vi submergides sota l'aigua

L'empresa S'Àmfora, que impulsa el projecte, considera que l’evolució dels vins sota l’aigua —en moviment i amb la pressió de la profunditat— és molt més ràpida que al celler

Aquest dijous s’han tret de l’aigua 200 àmfores de vi, alhora que se n'han submergit un centenar més, a les aigües del Port Tarragona, concretament davant del parc subaquàtic de la Societat d’Exploracions Submarines (SES). Aquesta acció s’emmarca dins d’un projecte vitivinícola que, cada cert temps, submergeix vins, olis i vermuts del territori a diferents profunditats d’entre 8 i 23 metres.

Les 200 àmfores de vi que s’han recuperat de sota l’aigua van ser submergides el passat 21 de novembre de 2021, fruit d’una segona immersió d’aquest projecte i que aquest dijous ha realitzat la seva tercera immersió aquí a aigües de Port Tarragona per col·locar-ne 100 més.

Aquesta actuació part d’una iniciativa vitivinícola que duu a terme l’empresa S'Àmfora, que considera que l’evolució dels vins sota l’aigua —en moviment i amb la pressió de la profunditat— és molt més ràpida que al celler. En aquest sentit, els responsables de l'empresa calculen que dos mesos en àmfora sota el mar equivaldria a quatre mesos en ampolla a terra.

Vins submergits a una profunditat d'entre 18 i 23 metres

Els vins submergits a l’Escullera del Port estan a una profunditat d’entre 18 i 23 metres. Cada àmfora està omplerta d’aproximadament 0,75 litres de vi i durant dotze mesos ha estat influïda per l’energia biodinàmica, energia de la lluna, les marees, les onades i els corrents de la mar. Condicions que oscil·len de forma lenta i suaument al voltant del vi.

Aquest entorn fa que el vi evolucioni de manera positiva en un termini de temps més curt, afectant l’aroma, i creant vins madurs i més arrodonits amb sabors intensos amb una major intensitat cromàtica i aromàtica.

«El vi en àmfora marina envelleix més ràpidament que en terra ferma»

Xavier Belda, mariner mercant i un dels impulsors del projecte de l’empresa S'Àmfora, ha explicat que «els vins evolucionen i es refinen abans en àmfores sota el mar que en les convencionals ampolles». Belda ha afegit que, segons les conclusions de les degustacions informals fetes amb reconegudes persones en el món del vi, assenyalen que submergir el vi canvia favorablement les característiques i propietats d'aquests.

Aquesta és una iniciativa innovadora que es basa a analitzar de quina manera envelleix el vi submergit dins el mar i de quina manera evoluciona enmig d’aquest medi natural. «El vi en àmfora marina envelleix més ràpidament que en terra ferma i li atorga unes condicions organolèptiques molt diferents», ha assenyalat un dels responsables de l’acció.