Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de dos voluntaris de Creu Roja Tarragona omplint el carro d'aliments per una persona en situació de vulnerabilitat

Inseguretat alimentària pel 87% de les famílies ateses per Creu Roja Tarragona

La xifra se situa molt per sobre de la mitjana catalana, que és del 66%

Gairebé un 90% de les famílies que atén Creu Roja Tarragona encara no tenen garantida l'alimentació per a tots els seus membres. L'entitat assegura que des de l'inici de la pandèmia ha patit un «desbordament humanitari», i a la demarcació de Tarragona ha atès 75.764 persones, de les quals 57.141 han requerit atenció social.

D'aquestes, 37.494 han estat beneficiàries dels programes d'alimentació. A més, el 26% de les famílies ateses per Creu Roja Tarragona no tenen cap ingrés mensual estable.

La pandèmia, la principal culpable

Segons l'Observatori  que fa l'organització humanitària, la Covid-19 ha estat la principal causant de què la meitat de les persones ateses hagin de demanar ajuda per primer cop, ja que el 26% de les famílies no tenen cap ingrés mensual estable i un 65% ha vist reduïts els seus ingressos.

Per altra banda, l'organització assegura que la xifra de persones ateses per Creu Roja Tarragona que tenen inseguretat alimentària es troba molt per damunt de la mitjana catalana, que és del 66%.

D'entre les famílies ateses que si en tenen ingressos, el 42% els tenen a partir de prestacions socials, un 21% reben un salari i el 15% obtenen diners a través de l'economia informal.

«Hem tingut una allau de peticions en pandèmia. Abans ja teníem una certa cronificació de la pobresa, però en poc temps hi hem hagut de sumar gran nombre de persones», ha assegurat Pilar Millán, responsable de l'Observatori. A més, ha afegit que Tarragona i Girona són les demarcacions amb pitjors dades pel que fa a l'impacte de la covid en l'alimentació.

Garantir el dret a l'alimentació, objectiu prioritari

La inseguretat alimentària pot dividir-se en tres categories —lleu, moderada i severa—, que determinen la manca d'aliments al nucli familiar. Del 87% de les famílies tarragonines que ho pateixen, el 50% és lleu, un 23% moderada i el 13% restant és severa.

Anna Sabaté, coordinadora provincial de Creu Roja Tarragona, ha assegurat que el concepte de seguretat alimentària «mai s'havia utilitzat en països desenvolupats». En aquest sentit, assegura que un dels objectius principals de l'organització és garantir el  dret a l'alimentació a aquestes famílies que estan atenent.

La coordinadora ha aprofitat per informar que amb la pandèmia hi ha hagut més solidaritat  i que Creu Roja ha incrementat el nombre de socis, l'import de les aportacions i el nombre d'empreses col·laboradores.