Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cartell d'entrada de l'Institut Pere Martell

La Covid-19 posa en perill les pràctiques obligatòries dels alumnes de formació professional de TGN

L'Institut Pere Martell no troba empreses per acollir el 35% dels joves de FP dual | La Covid n'estavella la demanda

Cartell d'entrada de l'Institut Pere Martell
Prop de 1.200 alumnes omplien les aules del Pere Martell durant el curs 2019-2020 | Laia Solanellas

Amb els més menuts encara a les aules, els universitaris adaptant a virtual el curs i el professorat  de les comarques de Tarragona fins a les celles de protocols d'actuació, poc s'està parlant d'una branca, la  formació professional, que també està patint de valent els estralls de la Covid-19  en el nou curs. I que arrossega, de fet, des de fa mesos sense aconseguir excessives millores.

Una formació professional que esdevé, de fet, el pont més directe entre l'aula i l'empresa per a milers de joves que declinen la via universitària per obrir una altra finestra i inserir-se en el món laboral, tal com explicava TarragonaDigital en aquest reportatge publicat poc abans del confinament del març. El cataclisme de la Covid-19, però, els ha donat de ple a la línia de flotació.

La FP és la formació que fa de pont per a inserir milers de joves al món laboral

«Per a nosaltres, la vinculació entre la formació a les nostres aules i la vessant pràctica de l'empresa és una gran garantia de qualitat i d'inserció laboral exitosa», explica a l'altra banda del telèfon l'Àngel Miguel, director de l'Institut Pere Martell de Tarragona. «És la recepta amb què estem oferint una Formació Professional (FP) Dual  que aporti un millor currículum als estudiants que formem», detalla. La pota empresarial, però, queda avui molt més coixa  del que hauria.

«Enguany estem trobant que moltes empreses  no estan receptives a rebre els nostres alumnes», s'afegeix el Javier Abad, cap d'estudis d'FP Empresa al Pere Martell, «i que no els accepten per fer aquestes pràctiques  necessàries» en les seves instal·lacions. La soldadura o l'automoció  són alguns dels sectors més tocats, en aquest sentit.

Alumnat de Grau Superior de l'INS Pere Martell
Les empreses dels sectors industrials ofereien més llocs de treball abans de la pandèmia | INS Pere Martell

El principal problema a les empreses grans, els  ERTO en marxa. A les petites, el fet d'operar el grups de treball  molt tancats «que es difícil que puguin obrir a un alumne en pràctiques  de fora». En altres especialitats concretes, «és que les obres estan majoritàriament aturades...», lamenta el Javier. Una situació adversa que està deixant una gran borsa d'alumnes de Formació Professional sense poder completar, professionalment, la seva formació.

L'Institut Pere Martell no troba empreses disposades a formar el 35% del seu alumnat de FP Dual

«La situació es tan atípica  que els papers s'han començat a invertir», exposa l'Àngel. Fins al març, les empreses  del territori tenien els braços oberts per assumir una part de la formació dels alumnes  de Dual al Pere Martell. Ara és a la inversa: per als alumnes que volen seguir-se formant  al lloc de feina on treballaran, moltes portes es tanquen. I poca cosa a fer. «Està sent un curs dificilíssim», lamenta Abad.

Dels 155 alumnes de l'Institut Pere Martell  que compleixen els requisits per cursar aquesta formació a l'empresa aquest curs, el centre només ha trobat companyies disposades a acollir uns 100 joves. «Estem parlant que hem aconseguit salvar la formació a l'empresa d'un 65% dels nostres alumnes de FP Dual», explica Miguel, però el 35% restant no ho ha aconseguit. La direcció del centre assegura, però, que «ningú sortirà perjudicat  i tothom tindrà el mateix títol i el mateix currículum amb garanties».

Àngel Miguel, director de l'Institu Pere Martell
Miguel ocupa la direcció de l'Institut Pere Martell des de fa 12 anys | Laia Solanellas

La fórmula  és la següent: qui pugui formar-se a l'empresa bé, i qui no pugui cursarà les hores corresponents als tallers pràctics del centre per suplir-ho. «És el nostre sistema per tal de garantir una FP de qualitat i garanties malgrat les dificultats afegides que estem trobant aquest curs», explica el director, qui no creu que les reserves actuals de moltes empreses es tradueixin «en un futur problema d'inserció laboral» d'aquests alumnes. «Creiem que som davant un tema puntual, i no pas un punt d'inflexió per al model formatiu», matisen.

Àngel Miguel: «No creiem que això signifiqui un futur problema d'inserció laboral per a la FP»

Els responsables del Pere Martell no amaguen la preocupació per les dificultats  que estan trobant els seus alumnes, però el discurs no és del tot pessimista. «Estem veient com moltes empreses que fins ara no formaven part d'aquestes sinergies, ara hi estan entrant» per compensar part de les que donen el silenci per resposta.

«Volem agrair sincerament aquest compromís  de les empreses que s'estan interessant», afegeix l'Àngel, «perquè la formació professional té futur» malgrat el sotrac. Ara necessita, asseveren, la mateixa confiança que la resta de branques del món de l'educació  per seguir endavant «amb la garantia de poder oferir la màxima qualitat  possible» als estudiants. Malgrat la foscor i les portes tancades, la FP  de Tarragona també intenta surar en temps difícils. Blindar el pont entre aula i empresa, asseguren, és ara més necessari que mai.