La planta química d'IQOXE a Tarragona

El Camp de Tarragona serà la zona prioritària de la prova pilot del sistema d'avisos per SMS

El Departament d'Interior així ho ha decidit | La Generalitat ha demanat a l'Estat que acceleri la transposició de la directiva europea que ha de regular el servei

El Departament d'Interior ja té pensada la ciutat per la qual apostarà si cal fer una prova pilot del sistema d'avisos per SMS en cas d'emergències Cell Broadcasting: Tarragona. Aquest és un sistema que ja funciona en alguns països d'Europa. La ciutadania rep un missatge SMS al seu mòbil en cas que hi hagi una situació d'emergència. 

En el cas de Tarragona, la generalitat ho contempla per possibles accidents químics en el marc del Plaseqta. Així mateix es vol implantar per possibles inundacions o terratrèmols, entre altres. Una mesura que el Govern ha demanat diverses vegades a l'Estat accelerar-la i que la UE ha donat fins al 21 de juny del 2022 perquè transposin la directiva comunitària que reguli el servei.

Una aposta després de l'explosió d'IQOXE

El 14 de gener del 2020 la planta d'IQOXE va viure una tràgica explosió química. Aleshores, Miquel Buch ocupava el càrrec de conseller d'Interior i afirmava que la Generalitat apostava pel sistema Cell Broadcasting per dirigir-se a la població en cas d'accident químic de manera eficaç.

Un servei que encara no s'ha posat en marxa. La competència és estatal, ja que l'origen és una normativa europea que l'Estat ha de transposar. Tenen fins al 21 de juny del 2022 per fer-ho i el govern espanyol apunta que s'hi treballa dins dels terminis previstos. Una petició que el Govern català afirma que ha demanat «des de fa molt» que s'acceleri l'aplicació de la norma.

Quan el servei estigui vigent, Interior planteja fer proves pilot per testar-ne el funcionament. El lloc que ha triat el Departament per fer-ho és Tarragona, ja que després del sinistre a IQOXE, ciutadania i alcaldes del Camp de Tarragona han reclamat més mesures de seguretat i protecció.

Una de les demandes ha estat informació ràpida i instruccions de com actuar si es torna a produir una situació similar a l'entorn del polígon petroquímic.