L'interior d'una bombeta encesa.

La variació més alta des del 2012: L'IPC anual augmenta a Catalunya

Al conjunt de l'Estat s'ha enfilat set dècimes, fins al 4%, per l'augment del preu de l'electricitat

L'IPC anual a Catalunya ha viscut la variació més alta des de l'octubre del 2012. Aquest mes de setembre va pujar sis dècimes i la variació anual es va situar en el 3,7%, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística.

L'increment s'explica pel constant augment del preu de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, gas i altres combustibles, que el mes passat va ser del 12,4%. També es va registrar en altres àmbits, com el transport (+10%). Pel que fa la variació mensual, va passar del 0,4% a l'agost al 0,7% al setembre.

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'IPC al setembre va ser del 4%. Un increment de set dècimes més que la registrada a l'agost, també com a conseqüència del preu de l'electricitat i el transport.

Augments i descensos de preus a Catalunya

A Catalunya, si es compara només amb els mesos de setembre de la sèrie històrica de l'INE, la variació ha estat la més alta des del 2012 (+3,9%). A banda de l'increment del 12,4% en el grup de l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles.

També van registrar un augment en els preus el transport (+10%), i en menor mesura els aliments i begudes no alcohòliques (+1,5%), l'oci i la cultura (+1,2%), el vestit i el calçat (+1,1%) i els restaurants i els hotels (+1%).

En canvi, van registrar descensos els preus de l'ensenyament (-3,7%), les comunicacions (-2,9%) i les begudes alcohòliques i el tabac (-0,1%).

Entre els subgrups, l'increment de preus només de l'electricitat, el gas i altres combustibles és del 30,6%. També destaca el de les begudes no alcohòliques, amb un 5,2%, seguit dels mobles i accessoris, entre d'altres, amb un 2,5% i l'educació secundària, en un 2,7%.

Per contra, van abaixar els preus de l'educació superior (-10,7%) i el de les begudes no alcohòliques (-1,7%), entre d'altres.
 

Augment l'IPC a Tarragona

L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha tornat a pujar a la demarcació de Tarragona aquest setembre. Ho ha fet quatre dècimes respecte a l'agost i se situa en el 4% anual, la xifra més elevada des d'octubre del 2012.

El principal responsable de l'increment són els preus de l'electricitat, gas i altres combustibles com el petroli, que al setembre es van encarir un 7,3%, fins al 35,7% anual. El transport és l'altre gran element que s'ha disparat, especialment l'ús de vehicles personals, que ho ha fet un 1,4% el mes passat.