Imatge d'un carro de supermercat amb fruites i verdures.

L'IPC retrocedeix una dècima a Tarragona aquest d'agost però segueix disparat a l'11%

Electricitat, gas, alimentació i transport, que baixa prop de cinc punts, mantenen evolucions interanuals de dos dígits

Els preus han retrocedit una dècima aquest mes d'agost al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre però mantenen una dinàmica interanual que segueix disparada fins l'11%, segons les dades de l'IPC fetes públiques aquest dimarts per l'INE.

Tot i que la alguns productes han marcat una línia tímidament descendent –és el cas del transport, que ha passat del 17,1% al 12,3% pel lleuger i puntual descens dels preus dels carburants l'últim mes -, capítols com l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles segueixen liderant l'escalada passant del 27,4% del juliol al 28,7% de l'agost. També l'alimentació i les begudes no alcohòliques pugen novament del 13% fins el 13,8%.

A Catalunya, l'IPC es manté per sobre dels dos dígits a l'agost i s'ha situat en el 10,2%, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una dècima menys que al juliol i la segona pujada més alta des que es tenen registres per comunitats autònomes –el 2002-.

El preu dels aliments, disparat

L'increment ha continuat impulsat, sobretot, per l'electricitat, el gas i els combustibles i els aliments. Al conjunt de l'Estat la inflació s'ha enfilat fins al 10,5%, una dècima més del que va pronosticar l'indicador avançat, i tres dècimes menys que al juliol. Destaca, també, la pujada anual del preu dels aliments, que enguany són un 13,8% més cars que fa un any. És el creixement més alt des de l'inici de la sèrie, el gener de 1994.

Pel que fa a la variació mensual, en comparació amb el juliol els preus han pujat un 0,3% a Catalunya. La xifra coincideix amb la mitjana de l'Estat.

A Catalunya, en concret, els preus de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i els combustibles han pujat un 22,6% a l'agost en comparació amb el mateix període de l'any passat. Destaca també els aliments, que s'han encarit un 12,1% respecte de fa un any.

A l'Estat, el preu de l'habitatge ha registrat un augment del 24,8% a causa de la pujada dels preus de l'electricitat que s'han incrementat més que l'agost passat. Els aliments han acumulat una pujada anual del 13,8%, tres dècimes més que al juliol i han registrat el creixement més alt des de l'inici de la sèrie, el gener de 1994. En la cistella de la compra, els aliments que més s'han encarit són la llet (+26%), el formatge (+14,6%), els ous (+22,4%), la carn (+15,2%), la farina i els cereals (+39%), la mantega (+31,8%), l'oli (+13,2%) i els llegums (+14,8%).