Pla obert de la planta d'IQOXE a la Canonja, al Tarragonès

IQOXE anuncia que recorrerà la sanció de 180.000 euros d'Inspecció de Treball

La companyia considera que les conclusions «no s'ajusten a la realitat dels fets»

IQOXE ha anunciat que recorrerà la proposta de sanció de 180.000 euros que la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha posat a l'empresa per l'explosió que va causar tres morts i quatre ferits el 14 de gener del 2020. Segons han explicat fonts de la companyia a l'ACN, IQOXE considera que «les conclusions de la proposta de sanció no s'ajusten a la realitat dels fets que es van produir abans del malaurat accident».

Així mateix, la companyia assegura que el sinistre tampoc estava relacionat «amb el que recull la Inspecció de Treball». En aquest sentit, cal recordar que la Generalitat ha determinat «la responsabilitat de l'empresa en els fets ocorreguts i ha constatat una infracció molt greu per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral durant el procés de producció».

La CUP demana endurir la legislació del Complex Petroquímic de Tarragona 

D'altra banda, la CUP ha reclamat endurir la legislació en matèria industrial, laboral i ambiental «en tot allò que tingui a veure amb el Complex Petroquímic» de Tarragona. La formació s'ha mostrat molt crítica amb la sanció d'Inspecció de Treball a IQOXE i ha assenyalat que les conclusions de la Comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica es comprometien a revisar la normativa.

La diputada Laia Estrada ha qualificat «d'escandalós» que «un accident que va comportar la mort de tres persones acabi amb una sanció de només 180.000 euros». En aquest sentit, ha lamentat que «a les empreses els surt més rendible pagar sancions i estalviar-se el que haurien d'invertir en seguretat i evitar contaminar».

Els cupaires han insistit que «cal garantir una correcta inspecció, control i fiscalització de les empreses». La CUP espera que es resolgui la seva sol·licitud de personar-se com acusació popular en les tres peces de la causa contra l'empresa IQOXE.