Imatge actual de la planta d'Iqoxe

IQOXE reprèn l'activitat després d'una aturada programada: sorolls i vapors a la torxa

La companyia ha invertit 1,5 milions d'euros en tasques de manteniment, revisió i substitució de components del reactor

IQOXE posa en marxa aquest divendres les seves unitats productives després d'una aturada tècnica programada que s'ha fet durant les dues darreres setmanes. L'actuació, amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, ha consistit a fer tasques de manteniment, revisió i substitució de components i peces del reactor de la unitat U-2000, l'única de la península que produeix òxid d'etilè.

En concret, s'ha substituït el catalitzador del reactor d'aquesta unitat, en unes actuacions en què hi han treballat unes 300 persones, entre personal propi i extern. El director general de la companyia, José Manuel Segura, ha assenyalat que «s'ha de fer manera periòdica, ja que aproximadament cada any i mig o dos anys, el catalitzador s'esgota i, per tant, disminueix la seva eficiència».

A banda d'aquests treballs, durant l'aturada tècnica d'aquestes dues setmanes IQOXE ha aprofitat per fer altres tasques emmarcades en la ja anunciada inversió de fins a 8 milions d’euros en diversos àmbits de seguretat. En aquest àmbit, durant els darrers dies s’ha procedit al trasllat dels sistemes de control informàtic fins a la nova sala de control bunqueritzada d’òxid d’etilè.

Possibilitat de sorolls i emissions de vapor intenses

En un comunicat, IQOXE ha explicat que aquest procés de posada en marxa comença aquesta nit i que, durant uns dies, pot comportar la generació puntual de sorolls per despressurització i emissions de vapor més intenses del que és habitual, fins a la normalització de totes les unitats de producció i sistemes que es veuran afectats per la posada en marxa de les instal·lacions.

L'empresa ha recordat que «les torxes formen part dels sistemes i elements de seguretat de les instal·lacions petroquímiques i és usual que funcionin durant els processos d’aturada o posada en marxa de les unitats productives, fins al restabliment de la situació de normalitat, ja que permeten cremar gasos en condicions de seguretat, de manera que es redueix l’emissió de compostos orgànics volàtils (COVs)».