Pla obert d'una branca d'olivera de la DOP Siurana, trencada per la nevada del temporal Filomena

Denuncien la «lentitud» d'Agricultura per d'avaluar els danys del temporal Filomena en el sector de l'olivera

JARC afirma que la conselleria ha començat ara a demanar proves als productors afectats

JARC  critica que, gairebé un mes després del temporal Filomena, el Departament d'Agricultura «no hagi acabat de valorar els danys i comenci just ara a demanar proves a tots els damnificats». L'organització agrària considera que la conselleria utilitza d'«excusa» la manca d'aquestes dades «per no haver dissenyat tampoc cap ajut  per compensar els productors afectats» pels danys que han patit en les oliveres. D'altra banda, des de JARC assenyalen que Agroseguro  ha reconegut que ha de revisar les condicions de l'assegurança de l'olivera i es compromet a ajustar-la perquè ara mateix no cobreixen gran part de les destrosses, tal com havien denunciat fa uns dies des de l'organització agrària.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Aquest dijous es va celebrar la reunió extraordinària de la Taula Sectorial de l'Olivera, tal com havien reclamat diferents organitzacions agràries després dels danys que ha deixat el temporal Filomena en aquest cultiu. Des de JARC han expressat la seva sorpresa pel fet que «Agricultura es troba encara en el mateix punt de partida de fa un mes», i «demana ara que tots els agricultors enviïn proves i declaracions jurades a les administracions per poder valorar els danys».

L'entitat agrària ja va denunciar fa deu dies la «lentitud d'actuació» per part del Departament per fer una valoració dels danys. En canvi, posa de relleu que el govern espanyol va declarar vuit comunitats autònomes com a 'zona catastròfica' el 19 de gener.

Des de JARC  van interpel·lar la conselleria pel fet que no havia demanat la qualificació de zona afectada greument per una emergència climàtica per a Catalunya. Segons l'organització, des del Departament «van tornar a tirar pilotes fora, passant la responsabilitat al Govern, sense donar explicacions del motiu pel qual no han pressionat per aconseguir-ho». «En aquests moments, la tardança  d'Agricultura ja s'ha convertit en una total passivitat», denuncia el cap de la sectorial de l'Olivera de JARC, Lluís Gaya.

Segons l'entitat, aquest retard suposa «un gran perjudici per als agricultors, que no només no reben el suport que tant necessiten en forma d'ajuts, sinó que posterga la incertesa i el malestar dels professionals del camp».

Agroseguro rectifica i dona la raó a JARC

D'altra banda, després que JARC  denunciés fa uns dies que Agroseguro havia fet peritatges a la baixa dels danys i que les condicions  eren totalment desfavorables per als damnificats, especialment per als cultius de superintensiu i reg, l'asseguradora ha reconegut l'error i ha anunciat la seva voluntat d'ajustar les condicions de les assegurances en cas de neu, perquè també cobreixen danys puntuals, segons expliquen des de l'organització agrària.