Pla obert d'un tram del corredor mediterrani

El Corredor Mediterrani segueix avançant i projecten noves obres al Camp i l'Ebre

El Consell de Ministres autoritza millores en seguretat i senyalització al tram de l'Ametlla a Tarragona per 15,6 MEUR

El Consell de Ministres ha autoritzat obres de millora del tram ferroviari entre l'Ametlla de Mar i el Camp de Tarragona del Corredor Mediterrani. En concret, s'autoritza a licitar el projecte de millora de les instal·lacions de seguretat i senyalització del tram, per un valor estimat de 15,6 milions d'euros i un termini d'execució de dotze mesos. 

El projecte preveu la reinstal·lació dels elements situats sobre la via, després del canvi d'ample del tram. D'aquesta manera hi ha llum verda a les instal·lacions de senyalització en el tram de Castelló a l'Ametlla de Mart i en el ramal de Tortosa-l'Aldea-Amposta per més de 69 milions d'euros.

Destaca possibilitar la implantació de l'ample estàndard per a les circulacions de mercaderies i de viatgers; la renovació de les actuals instal·lacions per augmentar la seva disponibilitat i fiabilitat; així com l'increment de la capacitat i la regularitat del trànsit ferroviari, el que contribuirà a optimitzar i racionalitzar l'explotació ferroviària d'acord amb els escenaris futurs, segons informen fonts de Foment.

També es pretenen millorar els paràmetres de fiabilitat de les instal·lacions de senyalització, en incorporar nous enclavaments a les onze estacions del tram, xarxes de cablejat amb factor de reducció, circuits de via d'última generació, obra civil, noves escomeses d'energia i interfícies dels enclavaments amb l'equipament ERTMS.

Més de 15 MEUR, de l'Ametlla a Tarragona

El projecte que es farà entre l'Ametlla de Mar i Tarragona preveu la reinstal·lació dels elements situats sobre la via. Entre aquests hi ha les balises del sistema ERTMS o comptadors d'eixos.

També hi ha balises del sistema d'anunci de senyals i frenada automàtica (ASFA) analògic, que seran substituïts per altres de digitals. A més de sistemes auxiliars de detecció d'objectes arrossegats, impactes i caixes calentes.

També es canviaran els enclavaments entre el municipi ebrenc i el canviador de la Boella, arran de la instal·lació de desviaments i accionaments amb més motors. D'aquesta manera, s'adequaran els programes d'explotació del tram als esquemes funcionals de les estacions i al Control de Tràfic Centralitzat.

De forma paral·lela, s'executaran treballs d'obra civil complementaris a les estacions. En aquest sentit, per a l'extensió de les noves xarxes de cablejat, s'instal·laran noves eurobalises ERTMS associades als senyals definits en el nou programa d'explotació.

D'aquesta manera, es reubicaran a les zones de transició de sistemes de protecció del tren i ampliació de la cobertura de la xarxa de telecomunicacions.

Finalment, es duran a terme les proves, validacions i verificacions funcionals de les instal·lacions del projecte, d'acord amb el protocol de posada en servei d'Adif. El projecte s'emmarca en el desenvolupament del Corredor Mediterrani.

La inversió puja fins als 84,78 milions tenint en compte els tres trams entre Castelló i Tarragona: un de Castelló a l'Ametlla, un altre fins al Camp de Tarragona, i el del ramal l'Aldea-Tortosa.