La central nuclear d'Ascó.

Preocupació i malestar pels nous magatzems de residus radioactius a Ascó i Vandellòs

Denuncien que l'Estat ha actuat amb «secretisme i opacitat»

La construcció de nous magatzems individualitzats de residus radioactius en quatre centrals, entre elles, Ascó i Vandellòs II, a Tarragona, no ha agradat. I és que l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) ha mostrat el seu rebuig al projecte. Denuncien que l'Estat ha actuat amb «secretisme i opacitat», ja que no ha consultat en cap moment als municipis afectats.

A més, retreuen que aquest projecte representa abandonar la idea d'instal·lar un magatzem temporal centralitzat (MTC) a Villar de las Cañas, a Conca. Per l'entitat, «això suposarà la dispersió dels residus pel país». Un fet que «no podem acceptar» i que els obligarà a prendre «totes les decisions per paralitzar aquests petits MTC que ni tan sols reuneixen les mínimes condicions de seguretat». Així ho ha assegurat Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i vicepresident de l'AMAC.

Des de l'associació han reiterat que no pensen quedar-se quiets davant la situació. Reivindiquen que ja havien expressat el seu rebuig a aquest «canvi d'estratègia» per part de l'Estat i que exploraran totes les vies per aturar aquests nous magatzems. Això inclou, també, l'àmbit jurídic. Aquest projecte de nous magatzems va ser aprovat el passat 27 de juliol en l'últim Consell de Ministres del mes. 

Els alcaldes d'Ascó i Vandellòs, molestos

Miquel Àngel Ribes, alcalde d'Ascó, també ha carregat contra el projecte, mostrant-se visiblement descontent i enfadat. «Un cop més, no se'ns escolta ni se'ns pregunta, s'envaeixen les nostres competències», es queixava el batlle.

«Tot allò que es faci en el món nuclear sempre cal fer-ho seguint les directrius europees que proporcionin la transparència i la participació de la societat», ha remarcat. També ha denunciat que el projecte podria comptar amb mancances de seguretat, ja que els magatzems no disposen de cel·les calentes. «I aquests nous magatzems contradiuen les seves pròpies decisions i no estan emparats per cap mena de pla estratègic de caràcter general», ha reiterat des de Vandellòs Alfons Garcia.

«Això no se sosté per enlloc, no pots licitar la construcció de quatre magatzems sense l'empara d'un marc, per això creiem que calia denunciar-ho», ha finalitzat el president de l'AMAC, Juan Pedro Sánchez.