La sociòloga Marina Subirats, reconeguda a l'acadèmia per la seva contribució pionera a la igualtat i al feminisme, ja és doctora honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. L'acadèmica ha rebut el reconeixement aquest divendres, 30 d'abril, al Paranimf del rectorat universitari, i pren el relleu de la pedagoga Pilar Benejam, que havia estat la darrera acadèmica a ser investida doctora honoris causa a Tarragona. Subirats esdevé la sisena dona que rep el reconeixement a la història de la Rovira i Virgili, encara a anys llum dels trenta-vuit homes que també hi han estat distingits.
«És una qüestió de justícia», ha argumentat la rectora de la universitat, María José Figueras, en referir-se a la desproporció existent des de la primera investidura oficial de l'any 1994. La rectora Figueras ja va entrar al càrrec amb una clara declaració d'intencions per corregir l'anomalia, i prova d'això és que els tres doctorats honoris causa que s'han concedit a la URV sota el mandat de Figueras han estat per a tres dones de primeríssima categoria: Subirats, Benejam i la pilot pionera Bettina Kadner. És un fet que mai havia passat en els més de 25 anys de vida de la institució.
La doctora Marina Subirats és una de les grans impulsores de les polítiques feministes i d'igualtat en l'educació
La carrera i la trajectòria de Marina Subirats l'avalen com una gran impulsora de les polítiques d'igualtat, en especial en matèria d'educació. Ha estat directora de l'Institut de la Dona, membre de la Comissió per la Igualtat d'Oportunitats de la Unió Europea i part activa del consell assessor de l'Observatori per la Igualtat a la URV, entre moltes altres responsabilitats. En l'acte format d'aquest divendres ha aprofitat per tornar a fer una crida a «desfer els models de comportaments i prescripcions assignats als homes i a les dones en funció del seu sexe».
Subirats, amb arrels familiars al Prioriat i al Montsià, s'ha mostrat molt agraïda amb la distinció honorífica que l'ha atorgat la Rovira i Virgili i ha volgut fer un reconeixement a «la generació sense mestres» que va començar, amb ella com a una de les caps visibles, a enarborar la bandera feminista a la sortida d'una fosca dictadura. L'actual ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha volgut fer arribar un missatge a la doctora Subirats, amb qui ha compartit camí professional, i s'ha desfet en elogis a través d'un missatge sorpresa en el punt més àlgid de l'acte. «Subirats és una inspiració fonamental per a les investigadores i per a les polítiques feministes», li ha reconegut el ministre. Subirats ja és, doncs, la sisena dona i el 46è nom propi a la llista de doctors honoris causa de la URV.