Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

La meitat dels municipis de la demarcació de Tarragona no disposen de serveis bancaris

Des de l'any 2008 fins a 575 oficines bancàries han tancat portes a la província, on ara queden 261 sucursals

La pèrdua de serveis bancaris als municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre no té aturador. En aquest sentit, des de l'any 2009 prop del 70% de les sucursals bancàries de la demarcació han tancat portes, passant de 800 oficines a 261, segons dades del tercer trimestre del 2021. En aquest sentit, aquesta xifra no estava per sota de 300 sucursals des de l'any 1975.

A tall d'exemple, la ciutat de Tarragona, CaixaBank tenia més d'una trentena de sucursals bancàries l'any 2007, una xifra que s'ha reduït a una desena. BBVA també ha perdut presència a la demarcació, tancat tres de cada quatre oficines, passant de 215 a 46. Així mateix, ha reduït la seva plantilla a la província de Tarragona un 32% durant l'any 2021.

La dada definitiva d'aquesta retallada de serveis bancaris és que la meitat dels 184 municipis de la demarcació de Tarragona no tenen ni oficina ni caixer automàtic.

Les poblacions petites, les grans perjudicades

La problemàtica pel tancament d'oficines bancàries afecta especialment les poblacions petites i les comarques interiors. En aquest sentit, a la Conca de Barberà i al Priorat només queden sucursals a les capitals, Montblanc i Falset, respectivament. CaixaBank ha centralitzat tots els seus serveis de la Conca de Barberà a Montblanc, en una nova oficina 'store' on les cues són habituals.

La resta de les oficines de la comarca de la Conca de Barberà han anat tancant portes i només obren amb cita prèvia a l'Espluga de Francolí, Sarral i Vimbodí i Poblet. En aquest darrer municipi, per exemple, la batalla dels veïns —la gran majoria gent gran— ha aconseguit que l'oficina bancària obrir portes els divendres.

Falset ha vist en els darrers mesos com BBVA va tancar la seva oficina —que ara gestiona un autònom i que permet la retirada de diners a través de finestreta— i el Banc Sabadell reduïa a només dos dies a la setmana la seva atenció presencial. 

Manifestació contra el sector bancari el 6 de març a Tarragona

La Plataforma per una banca digna per a la Gent Gran, ha rebut el suport dels sindicats UGT i CCOO, es manifestarà el pròxim 6 de març a la Rambla Nova de Tarragona, davant del Banc d'Espanya. L'objectiu de la protesta és aconseguir el compromís per part d'entitats bancàries i administracions públiques d'impulsar mesures que redueixin la bretxa digital.

En aquest sentit, des del 2008 han tancat a la demarcació de Tarragona 575 oficines bancàries, un fet que provoca problemes en el dia a dia dels clients, especialment la gent de més edat. La comarca més afectada per la pèrdua de bancàries i caixers automàtics és el Baix Penedès, afectant també municipis importants com Calafell i el Vendrell.

Prova pilot de la Diputació per instal·lar caixers automàtics en municipis petits

Cal recordar que el 2018, la Diputació de Tarragona, a través de BASE-Gestió d'Ingressos, va posar en marxa una prova pilot per instal·lar caixers automàtics en municipis petits que s'havien quedat sense serveis bancaris. Es va signar un conveni amb dotze ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i amb CaixaBank.

La iniciativa ha estat tot un èxit en els pobles on es va posar en marxa i des de l'ens supramunicipal ja treballen per ampliar-la. Tot i això, sembla que no serà de la mà de CaixaBank i ja busquen altres possibles solucions.