Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Voluntaris de Creu Roja a Tarragona

La gana no es confina ni es pot ajornar: menjadors i serveis socials de Tarragona al límit

En la majoria de casos de la demarcació de Tarragona, la manca de mercaderies dels proveïdors i la reducció del nombre de voluntaris és un problema que condiciona greument el servei

Voluntaris de Creu Roja a Tarragona
Aspecte que ofereixen les instal·lacions del banc d'aliments de Creu Roja de Tarragona, aquesta setmana | Àngel Ullate
 

Els estralls d’una pandèmia com la del coronavirus arriben a tots els àmbits de la societat, especialment als de major vulnerabilitat. Davant d’aquest escenari, i en una autèntica situació d’emergència sanitària com la que es viu aquests dies a casa nostra, els diversos serveis i organismes habituals continuen amb l’atenció diària a les persones més desprotegides i amb risc d’exclusió social. La seva tasca s’ha tornat més imprescindible que mai, però els recursos amb què compten són cada vegada més escassos i precaris.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Avui, TarragonaDigital obre diverses finestres del sector a la demarcació de Tarragona. Càritas, Creu Roja, els menjadors socials, Protecció Civil  o les xarxes de voluntariat són espais recurrents en casos d’urgència comunitària i alhora tots tenen un mateix denominador comú: la necessitat de comptar amb personal i eines suficients per vertebrar un servei amb garanties. En aquest punt, el sector es conjura per defensar que cal blindar la seguretat de totes les persones, voluntàries i usuàries, i garantir l’efectivitat de la tasca. En definitiva, es tracta que cap ciutadà es quedi sol davant d’aquesta nova crisi mundial. La gana no es confina ni es pot ajornar.

Problemes d’abastiment dels menjadors socials

A Tarragona, un clar exemple de l'afectació del coronavirus en el terreny dels menjadors socials es troba a  Bonavista. Gestionat per l'Associació Joventut i Vida, el menjador  dona servei cada dia a més de 300 persones. L'equipament va tancar portes el passat divendres i actualment només atén els casos d'urgència social, derivats per l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), i els àpats de la dotzena de persones sense sostre que estan confinades al pavelló del Serrallo des d'aquest dijous.

Una de les responsables de l'Associació Joventut i Vida, Encarna Quílez, ha explicat a la nostra redacció que «una setmana abans de l'anunci de confinament vam començar a tenir problemes d'abastiment, perquè nosaltres ens proveïm dels excedents dels supermercats, que ara no existeixen». Divendres passat, donada l'evolució dels esdeveniments, van decidir tancar el menjador social «perquè no podíem garantir les mesures de seguretat».

Sense excedent als supermercats, no hi ha menjar

Així, van lliurar a cadascun dels més de 300 usuaris de l'equipament un paquet d'aliments per a 15 dies. En aquestes dues tasques que realitzen actualment, Joventut i Vida treballa amb les existències de productes no peribles que els hi queden. Des del menjador social de Bonavista revisaran la situació dels usuaris d'aquí a una setmana, quan els usuaris hagin esgotat els aliments que els van lliurar el passat divendres, amb un ull posat en l'evolució de l'emergència sanitària i un altre en les, poques, existències d'aliments  que queden al seu magatzem.

menjador-social-la-taulada-valls
En els propers dies, les provisions de la Taulada seran insuficients | Albert Oliva
 

A Valls, la situació del menjador social la Taulada és, a dia d’avui, menys desesperant. El pare Joan Font explica que en aquesta primera setmana de confinament, s’han servit més d’un centenar de carmanyoles amb la quantitat de menjar habitual, és a dir, un primer plat, un segon i postres. Ara bé, s’ha hagut de suprimir el servei a taula per seguir amb les recomanacions sanitàries i evitar riscos. Per altra banda, hi ha hagut una reducció notable dels voluntaris que col·laboren en les diverses tasques, ja que per qüestions d’edat s’han de quedar a casa. També s’ha hagut de buscar un nou cuiner amb titulació.

De cara als properes dies, i davant les previsions pessimistes, el capellà es mostra prudent i assegura que s’haurà de reduir dràsticament la quantitat de menjar de cada usuari: «la setmana que ve només servirem un plat únic, ja que no rebem les mercaderies habituals dels nostres proveïdors». En aquest sentit, farà falta carn, fruita, verdura i productes frescos com els làctics. «El menjador estarà obert fins que quedin existències de les diverses recollides d’aliments que s’han fet darrerament», conclou Font.

Reus adapta un menjador social per repartir menjar per endur-se

Com a la resta de la regió, Càritas Reus ha hagut d'adaptar-se a la situació actual per no deixar de prestar un servei que, per als seus beneficiaris, és essencial i imprescindible. En primer lloc, des del punt de vista de l'organització dels voluntaris  que, en bona part, entren dins del concepte de població de risc. «Ja els vam dir que es quedessin a casa, i els que no són grans ni tenen patologies, ens ajuden», explica Jordina Sirolla, treballadora social de l'entitat. Pel que fa al menjador social que gestiona Càritas, s'ha deixat d'oferir com un servei presencial per proporcionar el menjar per endur. Els àpats que fins ara se servien al local del carrer de Francesc Bartrina, ara només s'hi distribueixen.

Jordina Sirolla especifica les mesures que s'han adoptat: «menjar preparat i carmanyoles per prendre'l, i hem ampliat l'horari per oferir-lo». A l'hora de recollir-lo, els usuaris van al mateix local, però hi recullen una bossa que els voluntaris han deixat preparada per evitar el contacte personal i garantir les distàncies de seguretat.

En aquesta mateixa línia, se segueixen distribuint a domicili les catorze carmanyoles que es proporcionen a persones en situació vulnerable. Pel que fa a les parròquies, durant aquesta setmana segueixen atenent les persones necessitades, però també s'han adaptat a la situació actual. Els voluntaris que integren la població de risc preparen, durant el matí, lots mensuals de menjar i productes bàsics perquè a la tarda, els voluntaris més joves, els lliurin.

Un pavelló del Serrallo convertit en alberg per als sensesostre

A Tarragona, Càritas va més enllà i ha començat a gestionar un alberg  per a persones sense sostre ubicat al pavelló del Serrallo. En aquest sentit, l’equip de persones tècniques i voluntàries garantiran l’aplicació estricta de tots els protocols  d’higiene i seguretat per tal d’evitar casos de contagi. S’han habilitat 29, dels 25 llits previstos, amb la distància de separació requerida. El confinament preveu l’activació d’un espai d’aïllament, que activaria el 061 en cas necessari.

Aspecte de l'interior del pavelló habilitat com a alberg
Aspecte de l'interior del pavelló habilitat com a alberg | Cedida

Per altra banda, la Creu Roja  també s’encarregarà del transport i repartiment dels àpats elaborats per l’entitat Joventut i Vida de Bonavista. Per la realització d’aquest servei, es compta amb la implicació d’un equip de 20 persones voluntàries, degudament formades en autoprotecció, que s’activaran en torns reduïts.

Càritas Salou pren mesures per minimitzar el risc de contagi

«Des del principi ho hem tingut molt clar: ara més que mai hem d'estar per les persones que ens necessiten». Esteve Tomàs, director de Càritas Interparroquial de Salou, assegura que arran de la crisi sanitària s’ha reforçat el repartiment d'aliments que fa cada setmana per ajudar les famílies més necessitades del municipi. En aquest sentit, des de l'activació de l'estat d'alarma, a Càritas Salou han pres una sèrie de mesures per poder seguir amb la seva activitat i minimitzar el risc de contagi entre els seus voluntaris i usuaris. Cada matí desinfecten les instal·lacions i l'equip de voluntaris treballa amb guants i mascareta.

Com cada setmana, el dimarts i dimecres té lloc el repartiment d'una cistella d'aliments bàsics a la seu del carrer Ciutat de Reus. Ara, però, es fa a partir d'ara a l'exterior del local i amb bosses que ja estan preparades prèviament. «Abans la gent podia entrar i agafar de les prestatgeries el que necessités, però així evitem el contacte i les aglomeracions de gent», explica el responsable de Càritas. Així mateix, l'entitat ha fet arribar el seu lot de productes a una quinzena de llars amb gent gran o persones malaltes que no s'hi poden desplaçar.

De moment, l'entitat no té cap problema de subministrament, tot i que reconeixen que en alguns productes frescos, com la fruita, han hagut de reduir la quantitat que donen. Altrament, recentment han rebut un important donatiu de llet d'un hotel de Salou que ha hagut de tancar portes davant la crisi sanitària. «Nosaltres voldríem donar molt més, però donem el que podem i el que rebem», admet el director de l'entitat.

A Càritas Salou atenen unes 200 famílies del municipi cada mes, unes 50 per setmana, que reben una cistella de la compra que consta de dues caixes de llet i uns 30 kg d'aliments. «Estem atents si aquests dies algú necessita alguna cosa més o tenen nens a càrrec seu i poden venir més sovint», detalla Tomàs.

Voluntaris de Càritas de Salou
Voluntaris de Càritas de Salou | Cedida

Atenció telefònica a la població de risc del Baix Penedès

A Calafell, el Banc dels Aliments i el Rebost Solidari segueixen oberts, respectant tots els protocols sanitaris i de protecció dels usuaris, segons han apuntat des de l’Ajuntament a TarragonaDigital. A més a més, la Creu Roja, Protecció Civil  i diversos voluntaris han engegat un servei, coordinat pel mateix consistori, que vol atendre les necessitats de les persones grans que viuen soles, i que no tenen familiars a prop.

En un altre nivell, tant Càritas com la Creu Roja del Vendrell també mantenen atenció telefònica amb la població de risc, especialment la gent gran. Des de la Creu Roja donen consells i resolen dubtes a través del telèfon, mentre que Càritas manté l’activitat especialment pels casos urgents. Pel que fa als vals per medicaments que  Càritas dona a persones en situació de risc, aquests es segueixen repartint a través d’una de les farmàcies del centre de la ciutat.

A Alcover, l’alcalde i regidors substitueixen els voluntaris dels Serveis Socials

L’Ajuntament d’Alcover va acordar aquest dilluns, en la Junta de Govern Local, poder deslliurar els voluntaris que habitualment ajuden a repartir aliments a famílies necessitades del municipi. «La majoria de voluntaris són gent gran o vulnerable i vam decidir que no vinguessin, però aquesta és una responsabilitat que no podíem deixar d’atendre», ha explicat a TarragonaDigital l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras.

La solució ha estat que l’alcalde i els regidors del consistori facin la feina dels voluntaris un cop per setmana, cada dimarts. De fet, aquesta setmana, ja han dut a terme la tasca repartint els aliments. En total, són una vintena de famílies d’Alcover que cada setmana reben productes bàsics del Banc dels Aliments, a través dels Serveis Socials  de l’Ajuntament i la Creu Roja i que els seguiran rebent gràcies a aquesta iniciativa.

A Montblanc, voluntaris pendents d’activar-se si la situació es complica

A la capital de la Conca de Barberà, l’Ajuntament treballa coordinat amb el Consell Comarcal, que és qui té les competències de Benestar Social. Segons han explicat des del consistori montblanquí la situació a la vila està «molt controlada i s’està garantint que les persones vulnerables puguin tenir atenció». La  Policia Local i Protecció Civil s’encarrega d’atendre les necessitats de les persones confinades, i Càritas també ho fa un cop al mes.

Voluntaris de Creu Roja amb mascareta
Voluntaris de Creu Roja | Cedida

D’altra banda, s’ha creat un servei de voluntariat, que es coordina des de l’Ajuntament, per si la situació es complica. Així doncs, hi ha un grup de voluntaris en ‘reserva’, per si cal activar-los per donar suport a les tasques que ja fa la Policia i Protecció Civil. «Si s’han d’activar, ja direm com s’ha de fer, sempre protegits amb mascaretes i amb tota la prevenció, però si la situació es manté com fins ara no caldrà», apunten des de l’Ajuntament.

Joves voluntaris donen un cop de mà a l’Espluga de Francolí

Pel que fa a l’Espluga de Francolí, fa una setmana que es va crear una xarxa de  joves voluntaris  que s’ofereixen per anar a comprar o passejar les mascotes de la gent que ho necessiti, tot i que, de moment, cap veí fet ús d’aquest servei. Aquest grup de joves, a més, estan ajudant amb el repartiment del menjar que es fa des de Càritas, substituint així els voluntaris habituals, que són majors de 65 anys i, per tant, un grup de risc «que no cal que s’exposi», ha explicat a la nostra redacció la regidora de Ciutadania de l’Espluga de Francolí, Aida Morgades. Aquest repartiment, també el farà el mossèn del poble juntament amb el grup de voluntaris, que prepararan els lots de menjar  per a les persones que ho necessiten.

A més, pels alumnes que tenen beques menjador a les escoles, s’ha posat en marxa la targeta moneder. «Ens hem posat a disposició del Consell Comarcal pel que necessitin, pel repartiment de targetes, etc.», ha dit la regidora. Pel que fa a l’assistència de persones vulnerables als domicilis, se segueix fent al 100%.