Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els Mercats de Tarragona i Reus s'adapten a l'emergència sanitària del coronavirus.

«La gent no ens ha deixat de banda i és d’agrair»: els Mercats de Tarragona s’adapten al coronavirus

Baixades de vendes i nous hàbits de compra han protagonitzat el confinament

Un treballador d'una parada de peix agafant el producte
Sectors com el del peix han notat l'impacte del tancament de la restauració | Laia Solanellas

Els mercats municipals han viscut efectes diversos a conseqüència de les mesures aplicades per combatre l'epidèmia de Covid-19. Des d'una baixada de vendes en alguns sectors, fins a l'increment de clients a causa de la implantació de noves eines de venda, com les plataformes digitals.

Amb la progressiva tornada a la normalitat, els paradistes resten a l'expectativa de veure quins d'aquests canvis han estat conseqüència només del moment actual i quins han vingut per quedar-se. Dins dels equipaments, els que més han notat la crisi han estat els negocis relacionats amb la restauració, sigui directament bars i cafeteries, siguin els sectors que proveïen els restaurants de la seva ciutat.

En el cas de Reus, segons apunta el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, «la referència que tenim és el Mercat del Camp, on s'ha treballat força bé; el que pot haver-hi hagut és un canvi en els hàbits de menjar». Admet, això sí, que sectors com el del peix han notat una davallada precisament per tenir com a clients destacables els restaurants.

«Com que no hi ha restauració i es menja més a casa, pot haver-hi algun sector més perjudicat que altres», confirma. Una hipòtesi que comparteixen alguns dels paradistes d'aquests sectors gastronòmics de manera més o menys homogènia arreu de l'àrea metropolitana de Tarragona.

Canvis en els hàbits de compra

Un dels aspectes que més ha canviat són les dinàmiques de compra. «El client habitual del Mercat continua venint, ve menys vegades i compra més», explica Ildefons Vidal, representant dels paradistes del Mercat Central de Reus. «Per altra banda hem creat nous clients, gent que no venia i ara sí que ho fa», afegeix.

A l'hora de fer la compra també han identificat dos perfils diferents; «la gent que mai havia fet servir xarxes socials ni havia comprat per Internet i que ara ho ha començat a fer, i la gent que ja estava acostumada a comprar per Internet i ha trobat l'eina que posem en marxa».

Es refereix concretament a la plataforma Ulabox amb la qual els Mercats de Reus tenen un marxa una versió de prova per implementar la venda a distància des de les parades dels equipaments municipals. «També hi ha molt de client habitual que ens està fent les comandes per Whatsapp o trucant i la venen a recollir», comenta.

Un home, amb bosses a totes dues mans i mascareta, al Mercat Central de Reus
Els paradistes registren més volums de compra però més espaiats en el temps | Laia Solanellas

Paradistes o empreses porten les comandes a domicili

En el cas de Reus, de fet, encara s'ha habilitat una tercera via: «que el mateix paradista porti els paquets a casa dels clients, de vegades agrupant comandes perquè un sol paradista porti la comanda general d'un mateix client». De cara al futur, «no sabem si la gent s'acabarà acostumant a fer-ho així o tornarà als mercats».

La mateixa dinàmica s'ha registrat al Mercat Central de Tarragona segons afirma Dídac Nadal, president d'Espimsa, l'empresa municipal responsable dels mercats. «Existeix el perfil de client que segueix venint a fer la compra d’una manera més tradicional, tot i que el que més s’ha notat és l’augment de clients que fan les seves comandes telefònicament i només han de recollir-ho».

Afegeix, també, que «actualment el Mercat Central no disposa d’una plataforma digital, és una de les eines que volem posar a disposició de tots els nostres paradistes a curt termini; algunes de les nostres parades ja disposen de servei de compra per Internet, però a títol particular».

Des de Reus, Ildefons Vidal sí que destaca el compromís de la ciutadania amb aquest comerç de proximitat; «el que podem dir és que la gent no ens ha deixat de banda, està venint al Mercat i és d'agrair en moments així, perquè hi ha molta oferta i, que confiïn en els mercats és d'agrair».

De l'auge inicial a la posterior davallada

Quan es va decretar el confinament es van repetir les imatges de grans superfícies amb lineals buits. Aquest increment sobtat de vendes també es va viure als mercats, sense les imatges tan extremes. «Al principi hi va haver una mica de bogeria perquè la gent es va llençar a comprar massivament», recorda Ildefons Vidal.

«Després hi va haver una petita davallada, quan la població va prendre conscicència que el sector de l'alimentació obríem cada dia es va anar regularitzant la situació», aclareix. De fet, apunta, «les vendes van baixar força, però ens hem quedat en una situació en la qual podem sobreviure».

En la majoria de casos, el volum de venda no és el que correspon a aquestes dates. El representant dels paradistes destaca que el confinament ha suprimit la temporada de calçotades, per exemple, amb el corresponent impacte sobre sectors com la verdura, principalment, però també la carn.

El mateix ha passat a la pesca salada, on una Setmana Santa confinada ha suposat una reducció en la venda de bacallà que sol ser habitual. Tot i això, manifesta, «per sort som dels negocis que podem estar oberts des del primer dia, i per tant anem ingressant, encara que no siguin les quantitats que hauríem d'ingressar; els negocis que van haver de tancar pateixen i patiran bastant».

Cartell informatiu alertant de les mesures a prendre
Els Mercats de Tarragona i Reus s'adapten a l'emergència sanitària | Àngel Ullate

L'inici del desconfinament fa repetir les aglomeracions

Aquest dissabte passat, amb el desconfinament infantil i esportiu iniciant-se, al Mercat de Reus es va haver de regular l'accés de clients. «Dissabte va ser una bogeria, jo diria que a tot arreu», explica Vidal, que també recorda que va coincidir amb un cap de setmana llarg que la gent havia de passar a casa i, a més, amb un divendres festiu que va traslladar les seves compres a l'endemà.

Per tot plegat, «al Mercat Central hi va haver alguns moments en els quals es va haver de regular l'entrada de persones, es va deixar només una entrada i una sortida i es limitava l'accés de la gent per evitar aglomeracions dins del Mercat». Ho reafirma Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació i responsable dels Mercats, que aclareix que va ser la Guàrdia Urbana i els voluntaris de Protecció Civil qui es van encarregar d'actuar en aquest sentit.

Posa sobre la taula una possible ampliació de l'horari, que es va veure reduït com una mesura més per combatre l'expansió del coronavirus. Una ampliació d'horari que també es comença a parlar entre els paradistes. Ildefons Vidal explica que «no sabem si va ser un moment puntual o aquesta setmana tornarem a tenir aquesta afluència; si passés alguna cosa semblant, potser començaríem a plantejar tocar horaris, però no ho tenim clar perquè encara és tot molt incert».

La fase de prova de la venda per Internet

Abans que comencés el confinament es va posar en marxa, al Mercat Central i al del Carrilet, la fase de prova de la venda per Internet. Es fa a través de la plataforma Ulabox, i es va iniciar amb només algunes parades i a través de clients de confiança per reduir-ne la població abans d'obrir-ho al públic general.

Actualment «seguim amb el procés de prova perquè la situació ha fet que les empreses que s'havien d'incorporar no ho pogessin fer», resumeix Vidal. Prats aclareix que «s'ha pogut incorporar una parada nova durant el confinament, però la resta no tenien a punt les fotos i la resta d'informació», i és precisament la creació del perfil de cada parada el que Ulabox reprendrà les pròximes setmanes.

Fins ara, assegura el regidor reusenc, «la sensació ha sigut perfecte, perquè ho hem fet com a prova i el retorn que tenim és que funciona molt bé, la sensació és positiva». El representant dels paradistes del Mercat Central afegeix que «els que som dins de l'aplicació i ja tenim el servei en marxa podem dir que ens ha anat prou bé, però perquè acabi d'arrencar falten aquestes empreses».

Després de les darreres converses amb Ulabox, que és qui ha d'habilitar els perfils dels negocis que falten, «hem aconseguit que en una o dues setmanes es puguin anar incorporant els següents negocis, i tot apunta que cap a finals de maig o principis de juny, es podria començar a fer una campanya de promoció perquè ja ho tinguem tot en marxa», augura Ildefons Vidal.

Un home, amb mascareta, davant d'una parada de carn del Mercat de Tarragona
Els Mercats de Tarragona i Reus s'adapten a l'emergència sanitària | Redacció

A Tarragona es disparen les comandes a domicili

A Tarragona també s'ha mirat cap a les comandes a domicili com a mesura durant el coronavirus. Dídac Nadal, president d'Espimsa, afirma que «les mesures van orientades a no deixar cap parada enrere i créixer de manera conjunta».

En aquest sentit, afegeix, «s’ha ampliat el servei de lliurament a domicili, amb la contractació d’un servei de transport addicional; de ser un servei molt poc utilitzat —registrava unes tres o quatre comandes diàries— s’ha arribat a les 40 comandes diàries lliurades a domicili».

Precisament per aquesta dinàmica s'ha reforçat el personal que s'ocupa de les comandes a domicili. A més, explica, «s’ha potenciat la presència a les xarxes socials oferint telèfons de les parades, horaris, recomanacions sanitàries i sobretot per transmetre missatges de tranquil·litat quant a la capacitat d’abastir d’aliments a la població i sobre el control sanitari i higiènic a l’edifici».

La mobilitat també ha sigut una àrea d'actuació, amb l'aparcament gratuït durant una hora sense haver de validar tiquet, i que ha anat en paral·lel a les dues hores de pàrquing gratis que ofereixen els paradistes habitualment. També en aquest àmbit «s’ha facilitat aparcament gratuït a paradistes i personal de l’empresa».

Per últim, s'han bonificat aquelles parades que no han pogut obrir gens, com són els bars, i aquelles que han hagut d'aturar alguns dels serveis que oferien, com és el cas de les parades amb degustacions.

Imatge d'una verduleria del Mercat de Tarragona
Els paradistes s'han adaptat a la situació actual | Àngel Ullate

El Mercat del Vendrell recupera lentament el ritme

El Mercat Municipal del Vendrell va reduir l’horari d’obertura al públic tot just començar l’estat d’alarma, amb el qual es troba tancat a la tarda. La vintena de comerços que tenen parada es van mirar d’adaptar a les circumstàncies, oferint la possibilitat de fer comandes per telèfon i que es poguessin recollir al mercat o, fins i tot, portar-les a casa. Després de sis setmanes d’estat d’alarma, la situació sembla que comença a canviar, tot i que molt lentament.

«Es veu una mica més de moviment, però és clar, és només gent d’aquí, i encara segueix havent-hi una certa por», explica la Goretti, de la fruiteria Vallflor. Ella ha notat molt la baixada de vendes, tot i que al principi va tenir força comandes per portar a casa.

«Bàsicament obro per no tenir tancat», se sincera. També Josep Rovira, de la carnisseria Rovira, explica que la caiguda en vendes ha estat pronunciada. «Tenim molta gent de la comarca o de segones residències que no poden venir, i això es nota molt», afirma. Ho miren de compensar amb les comandes a casa, que reparteixen durant la tarda. Avui en tenen set ja.

Per contra, des de la carnisseria Calaf asseguren que han mantingut un nivell de vendes similar a com era abans de l’estat d’alarma. «El que hem perdut amb la gent de fora que no ve, ho hem compensat amb la gent d’aquí, que ara compra el doble», afirma Enric Calaf. Tot i que el mercat va recobrant a poc a poc la normalitat, encara haurà de passar força temps perquè la situació s’assembli a com era abans del 14 de març. 

A Calafell, que el col·lectiu de risc no hagi de baixar del cotxe

També diversos establiments del Mercat de Calafell van engegar des dels primers dies d’estat d’alarma la possibilitat de fer les comandes per telèfon i passar-les a recollir després, amb l’objectiu d’evitar les aglomeracions. Per a les persones de risc, es dona la possibilitat de recollir les compres sense baixar del cotxe al pàrquing.