Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Església de Sant Jaume a Riudoms.

El coronavirus arriba a l’Església: algunes parròquies de Tarragona prenen mesures urgents

La proposta coincideix amb la Quaresma i la Setmana Santa, una de les èpoques de l'any litúrgic amb més activitats parroquials

Església de Sant Jaume a Riudoms.
La parròquia de Sant Jaume de Riudoms és un dels temples afectats per les mesures | TarragonaDigital
 

Sembla que l’Església tarragonina també vol anar a l’avantguarda en la contenció del coronavirus. En els últims dies, algunes parròquies de la diòcesi tarragonina han difós entre els seus feligresos un seguit de mesures per evitar la propagació del Covid-19, en consonància amb les adoptades per la Conferència Episcopal Espanyola.

Així, la conveniència de retirar l'aigua beneïda de les piles que hi ha a les entrades de les esglésies i en d’altres llocs de devoció és una de les pautes que ja s’ha implementat en alguns temples de casa nostra durant el cap de setmana passat. També, que les persones que distribueixen la comunió durant l'eucaristia, es rentin les mans abans i després d'aquest moment.

Un altre dels detalls alterats que podria ser introduït en el ritual religiós en els propers dies, és la possibilitat d'oferir en la celebració un gest de pau diferent de l'habitual d'abraçar o estrènyer la mà a les persones més properes. I és que tota mesura és vàlida per ajudar a aturar la pandèmia.

Més risc per Quaresma i Setmana Santa

L’alarmisme social i el clima de prevenció que ha generat la ràpida expansió del coronavirus no han arribat, de fet, en una època qualsevol per a l’Església catòlica. La Quaresma és un dels temps més destacats de l’any litúrgic, ja que serveix com a pòrtic de la celebració de la Setmana Santa i com a preparació de la Pasqua.

En aquest sentit, les mostres de devoció i afecte cap a les imatges del Sant Crist i de la Mare de Déu, tan pròpies d'aquest temps, es veuen intensificades amb un grau superlatiu. Per aquest motiu, seguint les recomanacions preventives, el tacte i els petons de les icones sagrades poden ser substituïdes per altres mostres com la inclinació o la reverència, evitant el contacte físic amb elles, i facilitant una major rapidesa que eviti aglomeracions.

Diumenge de Resurrecció: Funció de la Coronació del Senyor
És preferible que la comunió es rebi a les mans | Àngel Ullate
 

Temples oberts per combatre «el virus de la por»

Prevenció però no alarma. Aquesta és una de les premisses que algunes parròquies han seguit a l’hora d’implementar les mesures preventives. Segons fonts de l’Arquebisbat consultades per TarragonaDigital, la institució tarragonina no ha donat directrius concretes sobre com actuar ni tampoc preveu fer-ho en els propers dies. Ara bé, les iniciatives particulars d’alguns rectors «es valoren molt positivament, ja que tota ajuda és bona per tal de revertir els efectes que pot tenir una epidèmia com la que vivim aquests dies».

Mossèn Josep Mateu, rector de les parròquies de Riudoms, Vinyols i els Arcs i Botarell, és un dels preveres que ja ha implementat les mesures comentades anteriorment. Assegura que ho ha fet per contribuir, des de la seva posició, «a frenar l'expansió del virus, ja que com a comunitat no ens podem quedar al marge de la situació». Alhora, explica que «la feligresia ha rebut la proposta positivament i que hi ha hagut una major conscienciació del problema».

En d’altres llocs del món, però, la realitat és més crua i, fins i tot, s’han suspès les celebracions religioses públiques, com en el cas d’Itàlia. A Catalunya, els temples resten oberts i les activitats parroquials transcorren amb total normalitat: «És bo que els creients comptem amb els espais sagrats per poder fer pregària i alleugerir la nostra ansietat, sovint intensificada per notícies falses i poc clares», conclou Mateu. D'aquesta manera, les grans devocions i la fe poden ajudar a tenir més confiança davant de la situació actual i a combatre un altre virus molt més feroç i persistent, el de la por.