Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una sanitària manifestant-se.

«El que reclamem repercuteix en una millor atenció al pacient»: els metges residents enceten tres dies de vaga

Els joves metges surten al carrer per reclamar millores formatives, laborals i retributives

Una sanitària manifestant-se.
Una sanitària manifestant-se durant la pandèmia a Tarragona. | Àngel Ullate
 

Els metges residents han dit prou. A partir d'aquest dilluns 21 de setembre i fins dimecres 23 els facultatius residents en hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya faran vaga, una decisió que han meditat profundament però que creuen totalment necessària. Han arribat al límit. «Nosaltres no volem anar a vaga, nosaltres el que volem és que ens escoltin i reclamar unes millores laborals, formatives i retributives. La vaga és una conseqüència del fet que no ens hagin escoltat i no vulguin pactar amb nosaltres res». Clar i català. I la porta del Departament de Salut a hores d'ara, segueix tancada per a ells.

Amb un to serè però decidit ens atenen per explicar-nos la seva problemàtica, que no és gens nova, tot i que amb la Covid-19 s'ha agreujat. Això sí, demanen mantenir l'anonimat perquè malgrat que sortiran junts al carrer, les pressions que reben individualment dins els centres hospitalaris els fa ser extremadament prudents. Els metges i metgesses residents de Tarragona —374 col·legiats a la demarcació— també es plantaran i a partir d'avui se sumaran a les accions que es faran en l'àmbit català durant els tres dies. Avui tenen prevista una concentració a Tarragona per anar tots junts fins a la manifestació convocada a les dotze a Barcelona al Departament de Salut, i dimarts i dimecres les accions es faran a Tarragona i Reus.

«Si els pacients coneguessin les condicions en què treballem, segur que sortirien al carrer amb nosaltres»

Però, què reclamen els MIR i per què han decidit sortir ara al carrer, en plena pandèmia? «Fa molt temps que ens reunim per reclamar millores formatives, laborals i retributives, i amb el coronavirus la situació s'ha vist agreujada, el que ha fet que encara tinguem més ganes de demanar el que és just». Els metges residents han estat una peça fonamental dins el sistema sanitari durant els moments més durs de la Covid, però el retorn —sobretot retributiu— no ha estat en igualtat de condicions.

Cal no perdre de vista que precisament la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius, però han acabat convertint-se en personal dels centres de salut. «Crec que hi haurà molt seguiment a la vaga perquè som uns treballadors força explotats. Les condicions en què treballem els metges residents son bastant greus i si els pacients les coneguessin estic segura que sortirien al carrer amb nosaltres a cridar ben fort» ens explica una jove metgessa de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Per què ens fem una idea de la seva situació, ens expliquen que «alguns hem estat fent fins a 8 guàrdies al mes, que això vol dir treballar jornades de 24 hores sense parar,  només una hora escassa per dinar i per sopar, amb les conseqüències que això té sobre l'atenció al pacient». Aquestes guàrdies, que ajuden a complementar un sou base que no passa gaire dels 1.100 euros bruts, signifiquen haver de treballar durant els seus dies festius.

 

Metges manifestant-se a Tarragona.
Estan cridats a vaga més de 3.500 facultatius de tot Catalunya. | Àngel Ullate

Jornades de 24 hores seguides treballant

«El sou final depèn del nombre de guàrdies que facis, però no perdem de vista que les guàrdies son el te temps lliure i significa treballar un dia seguit. El meu sou, perquè sigui digne, no pot dependre de les guàrdies...» afegeix totalment exhausta, i és que precisament acaba de sortir d'una d'aquestes jornades maratonianes. Ara mateix, a més a més, entre els MIR s'estan ajudant per poder fer les vacances «que estem agafant entre guàrdia i guàrdia, o alguns companys fent-ne el doble perquè altres puguin fer vacances. Això anímicament i físicament et deixa esgotat».

El drama s'incrementa si posem la informació objectiva sobre la taula: «Hem d'afegir que som gent que comencem a treballar i a cobrar de la nostra professió després de mínim 7 anys d'haver estudiat. Si vas a curs per any, acabes als 24 i t'has de passar un any més preparant el MIR, per tant et trobes en edat de potser voler formar una família i amb un sou que amb prou feines arriba al mínim pel nivell d'estudis que tenim». 

«Al final el que nosaltres estem reclamant repercuteix en una millor atenció al pacient»

Tanmateix, el fet que ens trobem encara immersos en la pandèmia pot despertar reticències a l'hora de donar suport a aquesta vaga, però ells ho tenen molt clar: «Evidentment la por que la gent no ens entengui hi és, però al final el que nosaltres estem reclamant repercuteix en una millor atenció al pacient i, per tant, una millora en la salut de tothom», i és que amb les condicions actuals la seva formació s'ha vist greument minvada, a més a més de les condicions laborals extremes. «Durant el confinament no podíem convocar la vaga perquè érem imprescindibles, però un cop es va acabar l'estat d'alarma vam reactivar totes les reivindicacions».

Per fer-ho més gràfic, ens expliquen que amb les millores que reclamen evitaran «atendre pacients quan fa 21 hores que estem treballant sense descansar i el nostre cervell no rendeix com algú fresc». «Les millores que nosaltres demanem repercutiran en una millor atenció al pacient en l'àmbit hospitalari i en l'atenció primària». Costa d'entendre, doncs, com des de la conselleria ningú encara hagi volgut escoltar-los. 

El Col·legi de Metges dona suport a les mobilitzacions

Des del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) es va emetre un comunicat per donar suport a les mobilitzacions dels MIR, ja que consideren que amb les millores que reclamen es «dignificarà l'exercici professional dels metges interns residents i es podrà assegurar l'adquisició dels coneixements, així com obtenir l'experiència necessària en el procés d'especialització mèdica».

Encara que costi de creure, després de mig any d'una càrrega laboral molt intensa dins del sistema sanitari, als joves metges encara els queden forces. Son poques, però les exprimiran per poder fer sentir la seva veu i així iniciar un camí que vol incidir en uns beneficis que seran per a tothom, no només en l'àmbit individual dels facultatius, i és que la sanitat pública és una peça clau de la nostra societat. Una peça imprescindible, molt preuada i massa sovint, maltractada.