Dilluns 23 de març i tenim per endavant la segona setmana de confinament per prevenir el contagi del coronavirus. La primera es va superar deixant imatges de carrers desèrtics, carreteres amb menys vehicles i tothom a casa. Un fet insòlit que ha anat a més a mesura que han avançat els dies a causa de la conscienciació de la ciutadania i l’efecte dissuasiu de les multes. Les dades ens mostren que el descens de vianants i vehicles és un fet i que la mobilitat s’ha reduït dràsticament.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Segons l’empresa TC Group Solutions, el trànsit de vianants a Tarragona i Reus durant la primera setmana de confinament va caure aproximadament un 80%. Els dos municipis registren un descens similar a la d’altres ciutats de l’Estat on la davallada ha estat entre un 75% i un 85%. Per calcular aquesta xifra, la firma utilitza diversos sensors instal·lats als carrers i comerços de les ciutats d’arreu del món per calcular el nombre de persones que transiten a la via.
A Tarragona durant la setmana del dilluns 9 de març al diumenge 15 de març es va registrar un descens del trànsit de vianants d’un 29,4%, superior a la mitjana de l’Estat que va ser d’un 23,4%. Una setmana on les mesures de confinament van anar de menys a més. De fet, la capital de la demarcació es va col·locar com la desena ciutat d’un total de 46 amb un descens més gran de vianants i la primera de tota Catalunya.
Les xifres s’obtenen del registre de vies com ara l’Avinguda Prat de la Riba, la Rambla Nova i la Rambla Vella, la plaça Corsini, el Parc Central o els carrers Comte de Rius, Sant Agustí, Eivissa o Unió. Una vegada que el president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, va anunciar divendres 13 de març a la nit que s’aplicaria el decret d’estat d’alarma, la reducció de la presència de vianants al carrer es va reduir. D’aquesta manera, dissabte 14 de març va ser d’un 64,5%, el dilluns 16 de març d’un 77,2% i el dimarts 17 de març, darrer dia amb registre de dades, un 77,5%.
A diferència de Tarragona, durant la setmana prèvia del confinament, del 9 al 15 de març, Reus va registrar només una davalla del trànsit de vianants d’un 9,2%, convertint-se en la ciutat d’Espanya on menys va caure el percentatge. Pel que fa a la resta de dades, la capital del Baix Camp no va trigar a confinar-se. Dissabte 14 de març ja va presentar un descens del 45,2% mentre que dilluns i dimarts un 80,5% i un 82% respectivament.
En el cas de Reus, l’estudi té sensors col·locats en diferents punts comercials com ara els carrers Monterols, Llovera, Jesús, Galera, Sant Joan i Alcalde Joan Bertran, les avingudes Onze de Setembre i la Salle, la plaça Prim, Llibertat o Mercadal, el Raval de Santa Anna i Jesús i el Pallol o La Fira Centre Comercial.
El 62% dels establiments d'Espanya tancats
Segons TC Group Solutions, a dimarts 17 de març un 62% dels establiments de l’Estat estaven tancats. Pel que fa al registre d’entrada de clients a les botigues, els sectors que van tenir un major descens van ser els d’electrodomèstics (-61,86%), sabateries -52,44%), Oci (-49,3%) i Complements (-48,86%) i Moda (-44,46%). En canvi, les farmàcies van augmentar un 34,7% les seves entrades, els supermercats un 10,7% i les botigues d’informàtica i electrònica amb un 2,73%.
Menys vehicles al peatge de l’AP-7 a Vila-seca
Si el trànsit de vianants als carrers de la ciutat ha baixat dràsticament, també ho ha fet el dels vehicles. Això sí, en menor mesura. Segons dades de Trànsit, el peatge de l’AP-7 de Vila-seca ha tingut un descens de mobilitat entre un 28% i un 44%. Concretament, aquest passat divendres 20 de març, en comparació al divendres 13 de març, es va registrar un descens d’un 28,2% dels vehicles en sentit València i un 44% en sentit Tarragona/Barcelona.
Finalment, les dades entre el divendres 20 de març i el divendres 6 de març, amb un període de diferència de quinze dies, també confirmen la davallada de vehicles. En sentit València el descens va ser d’un 30,6% i en sentit Tarragona/Barcelona d’un 44,2%.