Pla general de l'accés principal a la Cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant (Priorat).

Els monuments i jaciments arqueològics de la Generalitat al Camp i l'Ebre reobren dissabte

Cultura implanta mesures per garantir la seguretat als recintes, que tindran l'entrada gratuïta fins el 21 de juny

El Reial Monestir de Santes Creus, el Castell Monestir d'Escornalbou, el Castell de Miravet i la Cartoixa d'Escaladei, juntament amb els jaciments adscrits al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) —la Necròpolis paleocristiana de Tarragona, la vil·la romana dels Munts a Altafulla i el conjunt monumental de Centcelles a Constantí— obriran portes dissabte després de més de dos mesos i mig de tancament per la Covid-19. Els recintes estan situats al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que es troben en la segona setmana de la fase 2 de la desescalada. El Departament de Cultura ha implantat mesures per garantir la seguretat de la visita als recintes, que tindran l'entrada gratuïta fins el 21 de juny.

Aquests són els primers monuments que obren portes després del seu tancament arran de l'emergència sanitària. Dimecres ja van obrir els jaciments arqueològics adscrits al Museu d'Arqueologia de Catalunya i els del MNAT ho faran dissabte.

Es preveu que el dissabte 13 de juny també ho facin els monuments de les comarques de Girona i la Catalunya central, mentre que els de les Terres de Ponent encara no tenen data de retorn a l'activitat, a l'espera de l’evolució del pla de desconfinament.

Amb l'objectiu d'oferir espais segurs, s'han adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que s'han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s'han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d'atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s'exigeix a les persones que visitin els monuments i jaciments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física de dos metres, i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit. Durant la fase 2, les visites només poden ser individuals o en grups familiars o de convivència.

Segons informa el Departament de Cultura, els monuments reobren sota el lema 'Et mereixes un monument', amb el qual es vol fer èmfasi en el civisme i responsabilitat que la ciutadania ha demostrat fent front a la Covid-19. «Ens agradaria que un cop el desconfinament es va fent realitat, la ciutadania es retrobi amb els monuments, ja que són el seu patrimoni i una manera excel·lent de fer turisme mentre es coneix la història del país», afirma el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.

Per la seva banda, i sota el lema 'Obrim el MNAT. Recuperem el nostre espai', la ciutadania podrà tornar a gaudir d'una part important del Patrimoni Mundial de Tàrraco, el Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona (Tarragona), la vil·la romana dels Munts (Altafulla) i el Conjunt monumental de Centcelles (Constantí).

Pla general del conjunt monumental del Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona
El Museu i la Necròpolis Paleocristians de Tarragona | ACN