Imatge del Complex Industrial de Repsol al poligon nord

El Morell impulsarà un nou estudi sobre la qualitat de l'aire a principis de 2021

Cienfífics de la URV analitzaran possibles riscos per a la salut; científics de la UPC se centraran en episodis d'olors | És el cinquè estudi que encarrega el municipi des de 2013

L'Ajuntament del Morell  ja ha encarregat un nou estudi sobre la qualitat de l'aire  de cara a principis de 2021. Es tracta de la cinquena auditoria independent que el consistori encarrega des de l'any 2013, i anirà a càrrec d'investigadors i científics de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El darrer d'aquests informes, presentat al 2019, mostrava una mitjana de components per sota dels límits però alertava del risc de pics puntuals d'emissions contaminants.

El nou estudi tindrà un cost de 12.000 euros, i cada equip de científics  se centrarà en aspectes diferents. Segons ha detallat l'Ajuntament, els experts de la URV se centraran en analitzar els possibles riscos per a la salut pública, mentre que els de la UPC s'encarregaran de monitoritzar el control químic d'episodis d'olors i molèsties. La suma dels dos equips en un mateix estudi aspira a oferir «un resultat molt més complet», explica el consistori.

Científics de la URV i la UPC avaluaran la qualitat de l'aire del Morell a principis de l'any 2021

La regidora de Medi Ambient, Rosa Maria Sánchez, ha recordat que «el nostre objectiu és continuar amb la feina feta dels estudis realitzats en els darrers anys» per tal de garantir «un ampli coneixement de quina qualitat té l’aire  que respirem dia a dia». El nou executiu municipal, encapçalat per l'alcalde Eloi Calbet des del 2019, vol seguir les passes del seu predecessor, Pere Guinovart, una de les veus més crítiques del territori envers la  indústria química tarragonina.

Calbet, amb un to molt més conciliador, ha obert la porta a que l'Ajuntament del Morell es pugui adherir a l'Observatori per la Qualitat de l'Aire encarregat per Repsol, una eina de nova creació que aspira a consolidar-se com a base de consens per avaluar la qualitat de l'aire tarragoní de forma periòdica. L'alcalde, en paral·lel, també ha aprofitat per reclamar una nova reunió de la  Taula per la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, un organisme fonamental que agrupa a les institucions més rellevants del país i que no es reuneix des de l'octubre de 2019.