Mosso d'Esquadra a la sala de comandament del 112 a Reus.

L'edifici del 112 a Reus: epicentre de les emergències policials de Ponent i el Pirineu Occidental

Les emergències policials de Ponent i Pirineu Occidental es gestionaran des de la Sala de Reus i augmentaran la xifra a les 255.000 incidències a l'any

El passat mes d'octubre saltava la notícia: la sala de comandament de la regió policial central ubicada a Manresa tenia els dies comptats i tancaria portes a finals del 2019. Dit i fet. Amb el 2020 recent estrenat, les patums dels Mossos d'Esquadra encapçalades pel director general, Pere Ferrer; i el comissari en cap, Eduard Sallent; han escenificat la unificació de les sales regionals a l'edifici del 112 de Reus en roda de premsa.

Després del 'briefing', ha arribat el moment. 14.30 hores, moment de canvi de torn i moment de la posada en marxa d'aquesta unificació. El director general, Pere Ferrer, ha explicat que es tracta d'un «pas endavant important en la gestió dels incidents policials» i que respon a un model que s'ha anat aplicant progressivament des del desplegament dels Mossos a tot el territori català. «Quan vam començar hi havia sales a nivell d'ABP, amb el desplegament completat teníem sales a nivell de regió i avui el que fem és començar a instaurar aquest sistema a nivell nacional».

Més efectius policials al carrer

El gran pal de paller d'aquesta estratègia és l'eficiència. Ferrer ha afegit que «amb aquest model centralitzat de gestió dels incidents l'objectiu és guanyar en eficiència, millorar la coordinació i la infraestructura tecnològica i, finalment, servir millor a la ciutadania». Així doncs, amb aquest canvi es comptarà amb tan sols 26 efectius per torn a la sala de coordinació, alliberant uns 200 efectius «per dedicar-los a altres tasques com poden ser la seguretat ciutadana».

Les emergències de Ponent i Pirineu Occidental, des de Reus

Les sales regionals de comandament dels Mossos de Ponent i Pirineu Occidental han traspassat doncs, a partir d'aquest migdia, la seva gestió operativa a la Sala de Reus. La sala reusenca ja gestiona els incidents d’aquestes dues regions, juntament amb les de Tarragona i les Terres de l’Ebre, com ja estava fent. La gran pregunta, però, és: com es coordina des de Reus una incidència al Pirineu? «Durant un mes les dues sales —la de Reus i la de la regió— han estat en funcionament de forma paral·lela per entrenar el personal, més enllà del que han après a l'escola de policia» ha explicat Ferrer.

A més, ara durant una setmana hi haurà un solapament en sentit invers, és a dir, els incidents es rebran a Reus però al mateix hi haurà una sala a les altres regions preparada per si un cas hi hagués la necessitat». Per tant, la formació i l'ajuda tecnològica en principi asseguren que no hi hagi cap problema ni cap errada a l'hora de coordinar el desplegament en funció de l'emergència policial, encara que aquesta estigui succeïnt a 300 quilòmetres de la capital del Baix Camp.

L'edifici del 112 a Reus.
El 112 a Reus concentrarà totes les regions policials excepte les de Barcelona i àrea metropolitana. | Laia Solanellas
 

El d'avui és el tret de sortida a la integració de les set sales regionals de comandament en un únic Centre de Comandament de la Prefectura amb seus al Complex Central, Barcelona i Reus. Amb aquesta unificació, es pretén guanyar en eficiència des del punt de vista operatiu, de coordinació, d’unificació d’estructura de comandament i d’economia de recursos. L’objectiu és especialitzar les sales de comandament pel que fa a la gestió dels incidents i les emergències.

El model regional de sala «havia quedat caduc i presentava algunes deficiències» segons han explicat des de la policia catalana. Per exemple, hi havia canals que tenien molta demanda, mentre que d’altres en tenien molt poca. Actualment, l’evolució tecnològica permet fer el traspàs a sales més concentrades i que puguin abastar un territori més ampli. També permetrà optimitzar la gestió dels recursos humans, i s’homogeneïtzarà la càrrega de demanada per canal i operador. A més, també s’unificarà i reforçarà l’estructura de caps de torn, caps de sala i comandament del centre, dimensionant una oficina de suport única.

Mosso d'Esquadra a la sala de comandament del 112 a Reus.
Durant unes setmanes els equips han treballat en coordinació per habituar-se a la nova casuística. | Laia Solanellas
 

255.000 incidents a l'any i gairebé 12.000 detencions

Després d’aquesta integració, n'arriba una altra. El pròxim dilluns 24 de febrer la Regió Policial Central s’integrarà a la Sala de Reus. Així, des de la capital del Baix Camp es gestionaran els incidents de seguretat ciutadana i de trànsit de les cinc regions policials. Es preveu que la Sala de Reus atengui aproximadament uns 255.000 incidents l’any, 344.000 identificacions i 11.900 detencions. En un futur, encara per determinar segons ha explicat Ferrer, també s’hi integrarà la Regió Policial de Girona.