Un agent dels TEDAX dels Mossos d'Esquadra

Una forta explosió se sent des de diversos pobles de Tarragona: què ha passat?

Els Mossos d'Esquadra han detonat una granada de la Guerra Civil a la pedrera de Maspujols

Les explosions no porten bons records als veïns i veïnes del Camp de Tarragona. Cada cop que se n'escolta una ben a prop, tornen els fantasmes del passat amb la por que estigui succeint quelcom a la indústria química.

Aquest dimecres al matí ha estat un d'aquells dies que el nerviosisme ha estat present al territori. Un soroll d'explosió s'ha sentit des de diversos punts del territori i l'origen, segons han confirmat els Mossos d'Esquadra, era la pedrera de Maspujols.

Segueixen el procediment habitual

Als voltants de les deu del matí s'ha sentit una explosió ben forta. Des de veïns de Reus, passant per Salou o Tarragona, entre altres, han escoltat des de les seves cases una forta explosió. 

Segons han informat els Mossos d'Esquadra, l'incident estava totalment controlat i s'estava realitzant a la pedrera de Maspujols. En concret, els TEDAX estaven fent tasques de desactivació d'una granada de la Guerra Civil.

Una pràctica molt comuna que es fa cada cop que es troba un objecte explosiu d'aquest període per precaució. Així doncs, es fa una explosió, controlada i planificada, per part d'aquest departament de la policia catalana.

Una troballa comuna

Trobar-se material explosiu de la Guerra Civil a la demarcació de Tarragona és ben comuna, sobretot, a les comarques per on va passar la Batalla de l'Ebre. Els artefactes, ens molts casos, es troben soterrats i alguns d'ells poden conservar la pólvora i esclatar.

Per tot plegat, els Mossos d'Esquadra recorden a la ciutadania que en cas de trobar explosius de la Guerra Civil, no els toquin. Un cop localitzats s'ha d'alertar els cossos de seguretat perquè siguin ells els encarregats de retirar-los o, com ha estat el cas de la pedrera de Maspujols, fer una detonació controlada.

A finals del mes de gener, es van trobar onze granades de mà de la Guerra Civil a la zona del Fort de Milet, al terme municipal de Caseres, a la Terra Alta. Una troballa que es va fer durant la conservació del terreny que estava fent el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). 

Els agents de la policia catalana es van endur les granades a un polvorí de Lleida i, conjuntament amb altres artefactes que s'havien trobat recentment, les van fer explotar de forma controlada.