Explosió química a IQOXE

Treball multa amb 180.000 euros a IQOXE per l'explosió que va causar tres morts

La investigació de la ITC determina la responsabilitat de l’empresa en els fets ocorreguts a la factoria de La Canonja

La mortal explosió a IQOXE l'any 2020 ja té sanció. La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha sancionat l'empresa química amb 180.000 euros, després d'una infracció molt greu que va causar la mort de tres persones a Tarragona. 

La investigació  determina la responsabilitat de l'empresa en els fets ocorreguts a la factoria de la Canonja. A més, constata la gravetat de la infracció pels diversos preventius de seguretat i laboral durant el procés de producció de la substància MPEG 500. 

La proposta de sanció va acompanyada d'una altra proposta de la ITC. Aquesta és un recàrrec de prestacions a la Seguretat Social de les persones treballadores afectades per la falta de mesures de seguretat i salut laboral que van patir l'accident.

Una explosió mortal a Tarragona

L'explosió química va causar la mort de dos treballadors de la planta de la Canonja i un veí del barri de Torreforta de Tarragona. A més, durant el procés de producció de la substància MPEG 500, quatre persones van resultar ferides. 

El 14 de gener de 2020 es va produir l'accident laboral. Aquest dia va esclatar un reactor de la factoria, dedicada a la producció d'òxid d'etilè, glícoles i derivats d'etilè i propilè. 

L'exhaustiva investigació  i l'anàlisi  de documentació molt complexa per part de la Inspecció de Treball de Catalunya ha acabat amb una proposta de sanció. Aquesta ha estat de 180.000 euros i està basada en la gravetat de la infracció.

Prèviament, es va tramitar un acte d'infracció per obstrucció contra l'empresa IQOXE per les contínues dilacions en el lliurament de la documentació requerida. A més, l'empresa va posar obstacles en el curs de les actuacions. 

Paral·lelament a la proposta de sanció per una infracció molt greu, s’acompanya la proposta de recàrrec de prestacions a la Seguretat Social de les persones treballadores afectades per la falta de mesures de seguretat i salut laboral que van patir l’accident.
 
La ITC comunicarà les actuacions a l’Autoritat Laboral, i a la instància judicial penal coneixedora de la causa amb la qual ha col·laborat i seguirà col·laborant si es requereix.

La planta química d'IQOXE a Tarragona
La infracció va causar la mort de tres persones a Tarragona | Àngel Ullate