Les destrosses ocasionades pel temporal Gloria a les platges de la Costa Daurada encara no estan del tot reparades. La previsió inicial era que la majoria estiguessin resoltes per l'inici de la temporada turística, per Setmana Santa, però l'estat d'alarma ha fet que alguns treballs hagin quedat a mitges. A Tarragona, Altafulla, Cambrils o Mont-roig del Camp en tenen diversos exemples. Algunes obres les impulsen els ajuntaments, però altres, especialment la reposició de sorra, depenen de la Direcció General de Costes, que no preveu que s'enllesteixin fins a final de juny.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Els consistoris confien que amb la tornada progressiva a la feina prevista pels propers dies es puguin reiniciar els treballs i tenir-ho tot a punt de cara a l'estiu. La Direcció General de Costes preveu que les obres d'emergència que, en bona mesura, no es van poder començar a executar i van quedar aturades el passat 16 de març amb el decret d'estat d'alarma, es puguin reprendre entre el 20 d'abril i final de mes.
A la costa del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre el Govern espanyol va destinar uns 3,5 milions d'euros per a les actuacions, que assumiran de forma simultània cinc empreses. Amb un termini d'execució de dos mesos, la previsió és poder finalitzar els treballs a finals de juny, pels volts de Sant Joan.
Platges regenerades de forma natural a Tarragona
A Tarragona, els treballs en diferents platges estan aturats des de fa quasi un mes. En alguns casos, de fet, es van parar abans del decret de l'estat d'alarma, per indicació del consistori. El conseller de Territori de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, valora que tot i l'endarreriment hi ha una part positiva, que és que la natura ha tingut més temps per regenerar les platges de manera natural. Segons explica, és el cas de la Llarga, la Savinosa i Cala Romana.
Algunes obres ja s'havien acabat, com la reparació d'un col·lector i d'una escomesa d'aigua a la platja Llarga. Altres, com les dutxes del mateix indret o la passarel·la de Cala Romana, hauran d'esperar. Fins i tot més enllà del primer aixecament del confinament anunciat pel Govern espanyol per aquest dimarts, ja que en principi les obres que depenen de l'Ajuntament de Tarragona seguiran aturades, segons han indicat fonts municipals.
També queda en suspens l'inici del servei de socorrisme que fa Creu Roja a les platges de la ciutat. Havia de començar el 15 de maig, però Puig avança que s'adaptarà a la «disponibilitat laboral». També caldrà esperar per saber en quines condicions s'obren les platges, per «si hi ha alguna regulació per evitar aglomeracions», comenta el conseller.
La platja de la Pineda espera 200.000 metres cúbics de sorra
A Vila-seca l'inici formal de la temporada d'estiu l'acostuma a marcar Sant Joan i és a final de juny quan l'Ajuntament vol que la platja de la Pineda estigui del tot preparada. Segons expliquen fonts municipals, l'Autoritat Portuària de Tarragona manté la previsió d'executar durant la segona setmana de maig l'aportació de 100.000 metres cúbics de sorra que hi fa cada any, i la reparació de l'espigó del Racó, malmès pel Gloria. A més, aquest any la Direcció General de Costes s'ha compromès a fer una aportació addicional de 100.000 metres cúbics més a la platja.
Després de la neteja inicial, el 6 de febrer el consistori va iniciar la reparació dels serveis afectats. Les pèrdues es van xifrar en 3,4 MEUR. Malgrat la crisi del coronavirus, el consistori manté la previsió d'instal·lar al juny les noves dutxes i rentapeus. El mobiliari es pretenia renovar l'any vinent, però els danys ocasionats pel temporal van obligar l'Ajuntament a avançar l'actuació.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Salou va poder enllestir gairebé el 95% de la reposició de sorra a les platges del municipi i ho va fer de manera que poguessin resistir l'embat de possibles temporals abans del juny. Al febrer es va iniciar el trasllat de 15.000 metres cúbics de sorra de les platges de Ponent i Llevant -que en van rebre un excedent-, cap a la platges Llarga, Llenguadets i Capellans –que en van perdre-.
Feina avançada
A Altafulla es viu una situació similar. Arran del Gloria el consistori va decidir canviar el model de gestió de la platja, un projecte que no s'ha pogut culminar. Malgrat això, des de l'Ajuntament avancen que han notat millores, com ara que els sediments es queden més a la platja. Aprofitant les destrosses del temporal, també s'ha previst substituir les plataformes que suporten les terrasses dels restaurants. Al municipi veí, Torredembarra, el poc mal que va fer el temporal va quedar arreglat durant el febrer.
L'Ajuntament de Cambrils també va poder enllestir les actuacions més essencials i condicionar les platges abans de la Setmana Santa, tret d'unes reparacions d'obra que es preveu reprendre dimarts. Segons el consistori, també hi ha pendents un parell d'actuacions per part de Costes: unes reparacions a l'espigó situat vora la riera de Riudecanyes i l'aportació de sorres.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
A més, caldrà fer el muntatge de dutxes, rentapeus i lavabos químics, entre d'altres, que dependrà de com evolucioni la situació. Malgrat tot, el desig del consistori és tenir-ho tot a punt per a l'1 de juny, data d'inici de temporada d'estiu al municipi. Això només serà possible, però, si l'aixecament del confinament arriba abans del maig, perquè es calcula un mes de durada de les actuacions.
A Mont-roig del Camp, amb danys valorats en prop de 4,9 MEUR, el consistori va fer la neteja de les zones més accessibles i concorregudes com el passeig de la platja Cristall. En aquest municipi del Baix Camp la prioritat és recuperar les cales afectades i els accessos que van quedar detallats, una actuació que correspon a Costes.