Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els municipis de Tarragona redefineixen les seves fronteres

Dos projectes finançats per la Diputació de Tarragona actualitzen els mapes cartogràfics dels pobles del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

Imatge del mapa de carrers de Prades amb el qual treballa la Diputació | TarragonaDigital

 

Quines són les fronteres dels nostres municipis? Traçar la línia que separa una població d'una altra pot semblar quelcom senzill, però l'actualització dels mapes cartogràfics és una feina complicada. Això si, essencial perquè els municipis tinguin clara quina és la zona que han d'administrar. Però més enllà de les línies que delimiten un poble, tenir el mapa dels carrers ben traçats també pot ser essencial per l'arribada de vehicles dels serveis d'emergències. I és que la cartografia és clau per la gestió dels municipis. Parlem de dos projectes finançats per la Diputació de Tarragona que tenen per objectiu l'actualització dels mapes del nostre territori.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Delimitar els municipis

La delimitació moderna dels municipis catalans es va fer a principis del segle XX. Amb aquest treball els mapes cartogràfics del moment recollien quines eren les fronteres de cada territori. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) els va recollir l'any 87 amb l'objectiu de  traslladar la informació a la cartografia moderna i així tenir-los a l'abast de forma més senzilla. Aquesta feina, tal com explica a TarragonaDigital Isabel Ticó, va durar uns vuit anys.

L'objectiu en aquell moment era simplement modernitzar els mapes. Ara però, l'ICGC, amb ajuda de la Diputació de Tarragona, han emprès un nou projecte per actualitzar la delimitació dels municipis. I això implica informar a tots els ajuntaments de quines són les línies, segons els mapes que es tenen ara, del seu territori. I fer possibles modificacions.

Aquest treball comptarà en total amb una inversió de més de quatre milions d'euros. D'aquí al 2021 es definiran 253 línies de termes. Però, què es necessita per actualitzar aquests mapes? Segons Ticó els municipis són els únics que tenen competències per poder canviar la delimitació del seu territori. Ara bé, poden sorgir conflictes quan un municipi diu que el seu territori abasta una part més gran de la que surt en el mapa i el municipi costaner s'hi oposa.

Jaume Massó i Josep Poblet a la signatura del conveni per dur a terme el projecte amb l'ICGC. | cedida

 

Per això, la feina de l'Institut Cartogràfic és la de mediar entre els consistoris. Ticó reconeix que aquestes disputes es donen quan s'han d'actualitzar els mapes, però assegura que és important deixar el terreny ben delimitat per evitar malentesos. En el cas que els municipis no es posin d'acord serà la Comissió de Delimitació Territorial la que delimitarà la línia. «I a vegades pot no agradar als ajuntaments», diu Ticó. Per això reconeix que a vegades és millor assolir un acord en l'etapa de mediació.

El municipi, la unitat mínima administrativa

Que els mapes estiguin ben delimitats és fonamental per la bona gestió dels ajuntaments. La unitat mínima administrativa és el municipi, recorda Ticó. «Per gestionar un municipi el primer que has de saber és quins són els teus límits municipals», assegura. Per això és fonamental tenir clara quina és la línia que separa el teu municipi del municipi del costat, i quines són les àrees de les quals t'has de fer responsable.

Més enllà de delimitar les fronteres però, l'actualització dels mapes també és fonamental per actualitzar el nom de carrers o el nombre de les cases. Aquest és l'objectiu d'un altre projecte que desenvolupa l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya amb la Diputació de Tarragona al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Es tracta de detectar i corregir possibles errors a les bases de dades dels carrers  incorporant els nous carres, els canvis de nom de les vies ja existents o les noves edificacions. Això és fonamental per detallar la realitat urbana de cada municipi. I és bàsic, per exemple, pels serveis d'emergències per poder arribar als llocs.

Actualització dels carrers

El Sergi Segarra és el cap de la Unitat Operativa de Cartografia d'Arquitectura Municipal de la Diputació i des del 2016 que està treballant en aquest projecte. Es tracta de repassar els noms de carrers i els números de tots els municipis. «Primer perquè veiem que hi ha errades, i després perquè hi ha noms que no hi són». La idea és actualitzar els noms i números dels carrers i perquè s'inclogui a la cartografia oficial. La que, en principi, utilitzen els serveis públics com Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana o serveis d'emergències com Bombers o el SEM.

El projecte va iniciar el 2017 i encara durarà uns anys més. De moment s'han tancat 30 expedients, explica Segarra, és a dir 30 municipis.  En tots ells, assegura Segarra, s'han trobat errades. Per poder fer aquesta actualització els tècnics de la Diputació es reuneixen amb els responsables dels Ajuntaments. Aquests són els qui tenen la informació i la competència per canviar de nom els carrers o l'organització de les cases.

Un canvi de nom es podria donar, per exemple, en aquells casos que hi ha hagut canvis en carres que duien noms de la dictadura franquista per altres de nous. Tots aquests cavis s'han d'incorporar als mapes cartogràfics. Però Segarra és conscient que tot i que s'està fent un treball enorme, els canvis hi seran sempre, i per això l'actualització dels mapes cartogràfics és quelcom inevitable.

També et pot interessar: 

La Diputació de Tarragona concedirà 10 milions d’euros als municipis i ens locals

Nou municipis tarragonins escalfaran els seus edificis municipals amb biomassa forestal

El pressupost de 2019 de la Diputació de Tarragona creix un 2% i deixa el deute al 15%