Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Plaques solars.

L'ACM impulsa el canvi a l'energia verda en el 70% dels municipis de Tarragona

El municipalisme català es marca l’acció climàtica com a una de les seves màximes prioritats

Plaques solars.
L'energia solar és una de les opcions a les quals els ajuntaments s'estan adherint. | TarragonaDigital

No és cap secret que  el ritme dels temps ens aboca a una lluita a contrarellotge contra la crisi climàtica que ja sacseja el planeta. D'aquí s'entén que, amb la prioritat de reduir les emissions contaminants a l'atmosfera, els hàbits de producció i de consum de la societat global estan en fase de metamorfosi cap a un escenari més verd, sostenible i eficient, en un compromís comú que encara té la major part del camí per recórrer. Cap novetat, fins aquí. La demarcació de Tarragona també vol posar-se les piles —renovables— i fer els deures.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

És en aquesta línia de treball que el gran paraigua del món local del país, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), habilita des de fa cinc anys  la possibilitat de comprar energia verda —subministrament elèctric d'origen sostenible— per tal d'abastir centenars de municipis de forma eficient, coordinada i garantint un estalvi d'emissions contaminants a l'aire. Aquest 2020, ja són fins a un 71% dels municipis de la demarcació de Tarragona (129 del total de 181) els que fan ús d'aquest fons elèctric comú d'origen renovable. «En la lluita contra l'emergència climàtica no hi ha petits ni grans, i és la nostra responsabilitat oferir eines i impulsar mesures per mitigar aquest canvi climàtic», ha assegurat el president de l'ACM, l'ebrenc Lluís Soler.

Noemí Llauradó i Lluís Soler.
La presidenta de la Diputació de Tarragona i el president de l'ACM, Lluís Soler, van mantenir reunions de coordinació. | TarragonaDigital

L'ACM empeny el món local de Tarragona a «anar més enllà» en la lluita contra l'emergència climàtica

Soler apunta que «aquest mandat hem posat l'emergència climàtica al centre de l'agenda municipalista del país», i  recorda que l'associació representa fins a 937 dels 947 municipis catalans. La pràctica totalitat. «En aquesta lluita contra l'emergència només hi ha convocció o resignació», ha sentenciat, «i nosaltres enten que no n'hi ha prou amb els compromisos que han adoptat els estats de la Unió Europea i del món». El també alcalde de Deltebre obre la porta a  «anar més enllà» i empènyer el municipalisme català —i, per tant, el tarragoní— a «nous objectius concrets i avaluables per tal de deixar un futur als nostres fills i filles millor del que hem heretat dels nostres pares».

vehicle elèctric
La Generalitat també oferirà noves ajudes per adquirir cotxes elèctrics | TarragonaDigital.com

La Central de Compres de l'ACM és ja la porta d'entrada per al 86% dels municipis tarragonins per a accedir a  energia renovable, vehicles elèctrics, calderes de biomassa, desfibril·ladors o enllumenat LED, entre molts altres serveis considerats sostenibles, fins a d'altres com material informàtic, assegurances o el paper d'oficina. «És una manera d'estalviar recursos, temps i obtenir millors preus que si aquestes compres les realitzés cada Ajuntament de forma individual», resumeixen des de l'ACM. El 70% de municipis catalans i 71% de municipis tarragonins que beuen d'aquesta energia verda de l'ACM  són un salt evolutiu majúscul en cinc anys, però l'associació no es dóna per satisfeta. «Aspirem a assolir el 100% i treballar per aconseguir l'autoconsum energètic», s'avança Soler.

L'energia verda de l'ACM ja domina el mapa local i redueix l'emissió de diòxid de carboni de forma notable

Amb les dades més recents a la mà, el president de l'ACM anuncia que l'energia renovable amb què abasteixen gran part del pastís del món local  «suposa un estalvi anual de 250.000 tones de diòxid de carboni»,  motiu pel qual accentuen que el camí cap a un endemà més sostenible passa per reforçar aquestes eines de serveis i col·laboració. En la seva funció de gestor del món local, l'ACM també anuncia mesures com introduir criteris de sostenibilitat ambiental en les licitacions públiques,  impulsar les normes necessàries per descarbonitzar la mobilitat en favor d'alternatives més sostenibles  o l'objectiu d'esperonar una futura Agenda Rural de Catalunya que permeti articular l'esperat equilibri territorial des de «la igualtat d'oportunitats i la preservació del patrimoni natural».

Lluís Soler s'ha reunit recentment amb els alcaldes de Tarragona i Reus, Pau Ricomà i Carles Pellicer,  i amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, per tal de reforçar la col·laboració entre les administracions d'àmbit local. A la sortida de les trobades, Soler ha reivindicat que «ens interessa copsar quines són les inquietuds del món local», en especial dels petits municipis que acostumen a quedar a l'ombra. «Ser l'administració més propera al ciutadà ens ha d'ajudar a afrontar la millora dels serveis als ciutadans amb més eficàcia i eficiència», ha afegit. L'ACM vol seguir estenent la febre verda als municipis de Tarragona, afirma Soler, a fi de «fomentar el creixement econòmic i la prosperitat» fins al darrer racó del territori. L'aposta, definida i reivindicada com a irreversible, va per molt i molt llarg.

També et pot interessar