La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava

Les nuclears d'Ascó i Vandellòs es preparen per construir nous magatzems de residus

La capacitat dels actuals MTI s'esgotarà l'any 2027

Les centrals nuclears tarragonines d'Ascó I i II i Vandellòs II ja treballen per tal de construir nous magatzems de residus nuclears a les seves instal·lacions i així poder operar amb normalitat fins al seu tancament. En aquest sentit, els actuals magatzems esgotaran la seva capacitat d'aquí a cinc anys i per poder produir energia fins a la seva clausura necessitaran més espai.

En aquest sentit, segons ha explicat aquest dijous l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), estan a l'espera que Enresa —l'empresa pública encarregada del desmantellament i gestió dels residus— defineixi la tecnologia estàndard que han de tenir els nous magatzems temporals individualitzats (MTI). Una vegada Enresa es pronunciï està previst construir un a Vandellòs II i un altre a la planta d'Ascó.

La capacitat d'emmagatzematge s'esgotarà entre 2026 i 2027

La capacitat d'emmagatzematge de la planta d'Ascó, on les centrals nuclears tenen concessions fins als anys 2030 (I) i 2032 (II), s'esgotarà el 2026. En aquest sentit, l'MTI que es va construir el 2012 està al 75% de la seva capacitat. El director general de l'ANAV, José Antonio Gago, ha explicat que tenen un pla de contingència que permetria «guanyar un cicle d’operació», és a dir, allargar la vida del magatzem fins al 2027.

Pel que fa a Vandellòs II, la concessió s'allarga fins al 2035, mentre que la capacitat per guardar els residus atòmics no anirà més enllà de 2027. Els nous magatzems també hauran de servir per acollir els residus durant el procés de tancament de les centrals. «Estaran pensats perquè es pugui arribar fins al final, perquè no sabem si hi haurà un Magatzem Temporal Centralitzat a l’Estat», ha indicat el director general d’ANAV.

En aquest sentit, l'ANAV ha instat Enresa a definir els estàndards al més aviat possible, ja que es necessita un termini de cinc anys per tal de construir un MTI dins de la mateixa central nuclear. Gago ha recordat que si els magatzems no estan enllestits l'any 2027, les centrals s'haurien d'aturar.

Malestar dels alcaldes dels municipis propers a les centrals nuclears

Pel que fa al malestar dels alcaldes dels municipis propers a les centrals nuclears per la construcció dels nous MTI, el director general d'ANAV ha explicat que és conscients de la qüestió, ja que s'ha reunit amb ells. En aquest sentit, però, ha recordat que aquestes qüestions no s'han de dirigir a l'ANAV, sinó al Ministeri d'Energia i a Enresa.

José Antonio Gago ha manifestat el compromís d'ANAV d'operar les centrals «de forma segura fins a l'últim dia», alhora que ha reivindicat l'energia nuclear.