Una aula amb nens amb discapacitat d'un centre de Sant Gregori

Noves places en residències i centres de dia per a persones amb discapacitat a TGN

Drets Socials ha anunciat que durant aquest 2022 hi haurà 80 noves places al Camp de Tarragona i 41 a les Terres de l'Ebre

La Generalitat crearà 121 places en residències i centres de dia per a persones amb discapacitat durant aquest 2022 a la demarcació de Tarragona. Així ho ha anunciat aquest divendres la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Concretament, 80 de les places seran al Camp de Tarragona, mentre que les 41 restants seran a les Terres de l'Ebre.

Aquestes 121 places s'inclouen en les 800 que es crearan a tot Catalunya, en una decisió que, segons la consellera, «posa les bases» per a reduir les llistes d'espera. Així, durant el 2022, amb aquestes noves places es reduiran les llistes d'espera un 17%. Així mateix, Drets Socials incrementarà en 200 places el suport a l'autonomia a la llar i en 191.468 les hores d'atenció precoç als centres per infants d'entre 0 i 6 anys.

En totes aquestes actuacions, la Generalitat invertirà uns 24 milions d'euros. D'aquests, 12,9 es destinaran a les noves places en residències; 3,16 MEUR en les de centres d'atenció de dia; 1,2 MEUR en els nous beneficiaris del suport a casa i 6,66 en les hores d'atenció precoç a infants.

Unes llistes d'espera quilomètriques

Actualment, a Catalunya, hi ha 3.786 persones en llista d'espera d'ingrés en una residència i 936 pendents d'entrar en centres diürns. Violant Cervera ha admès que les noves places creades no són «suficients», ja que només les reduiran en un 17%. Pel que fa a l'atenció precoç per a infants, la llistes d'espera és de 1.700 nens i nenes.

La consellera de Drets Socials ha assegurat que amb aquesta actuació es vol començar a donar resposta a una reivindicació «històrica», que ha dit que és una «prioritat» del Govern. La previsió és que aquestes noves places es comencin a posar en marxa a finals de l'estiu.

Un increment superior al 300%

El Departament de Drets Socials ha destacat que les places que s'obriran durant el 2022 suposaran un increment del 309% respectes de la mitjana de creixement entre el 2015 i el 2021.

En aquests anys, segons les dades aportades pel Govern, es van crear una mitjana de 134 places d'atenció de dia i 61 de residencials.