El paper protagonista de la química en els espectacles pirotècnics

Les fibres sintètiques són modificades per aconseguir materials termoresistents

Tots els fanàtics del foc i dels espectacles pirotècnics sabran que es necessiten robes especials per a no patir cremades en la seva pell. Però, quants d'ells saben com s'aconsegueixen aquestes robes termoresistents? És la química qui dóna resposta a aquesta pregunta i converteix les fibres sintètiques en fibres ignífugues per tal de protegir el nostre cos d'elevades temperatures, com la del foc.

Les fibres sintètiques, nascudes d'un procés químic

Tal com el seu propi nom indica, les fibres sintètiques s'obtenen d'una síntesi de productes derivats del petroli.  És per això que la seva naturalesa és purament química. Gràcies a les seves característiques de durabilitat, resistència i fàcil manteniment, són utilitzades en la creació de moltes robes, deixant de banda —cada vegada més— les fibres naturals. Els uniformes laborals són un clar exemple de robes confeccionades amb aquest tipus de fibres, ja que, generalment, han de ser resistents a cops i rascades, i també fàcils de netejar.

Una de cada tres peces de roba que vestim és de fibra sintètica

La química permet convertir les fibres sintètiques en ignífugues

A través de processos químics, s'ha aconseguit convertir les fibres sintètiques —ja creades químicament— en ignífugues. Les més utilitzades són les següents:

Cotó tractat: les fibres de cotó es modifiquen químicament perquè perdin la qualitat inflamable que les caracteritza i, així, fer-les resistents a exposicions tèrmiques.

—  Aramides: una de les fibres més utilitzades en les robes dels espectacles pirotècnics a causa de  la seva robustesa i resistència directa al foc.

—  Modacrílica:  de la mateixa manera que la fibra anterior, molt utilitzada en exposicions al foc gràcies a la seva alta resistència.

Carretillada del Ball de Diables de Vila-seca | Àngel

 

Manteniment de la roba ignífuga

És important  no utilitzar suavitzants ni blanquejants, ja que les propietats de resistència a les elevades temperatures i al foc es poden veure disminuïdes a causa dels productes químics que contenen. Per això, són robes que presenten una gran facilitat de neteja, ja que serà important exposar-les el menor possible a altres productes químics.

L'AEQT investiga pel correcte desenvolupament químic de la societat

L'Associació Empresarial Química de Tarragona recull tota l'activitat del sector químic del Camp. Entre aquesta, es troba la  investigació per a millores en el desenvolupament de la vida quotidiana dels habitants. Totes les investigacions relacionades són les que permeten avançar en les pràctiques humanes de la societat, contribuint en una correcta evolució.

El sector químic vetlla per la producció de la indústria química al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre de manera sostenible i esdevenint una referència en l'àmbit mundial.