Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Panoràmica dels terrenys on s'ha projectat el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou

El Parlament tomba una moció dels comuns que demanava aturar la compravenda dels terrenys de Hard Rock

CatECP i CUP es queden sols rebutjant el projecte i el PPC s'absté amb els vots en contra de Cs, JxCat, ERC i PSC-Units

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous una moció de CatECP que instava el Govern a no signar el contracte de compravenda dels terrenys on es preveu ubicar el projecte Hard Rock Entertainment World a cavall de Salou i Vila-seca. La iniciativa dels comuns ha obtingut el suport de la CUP, però ha quedat en minoria davant dels vots de Cs, JxCat, ERC i PSC-Units —ho han fet en contra—, i l'abstenció del PPC. En canvi, el ple sí que ha aprovat i per unanimitat reclamar al Govern l'aposta per inversions sostenibles amb valor afegit i de futur al Camp de Tarragona, com la construcció del Tren Tram.

La cambra, també per unanimitat, ha instat la Generalitat a crear una taula de treball per obrir el debat sobre el model de desenvolupament econòmic al Camp de Tarragona per permetre-hi l'impuls d'una diversificació econòmica que no només passi per la dependència cap a la indústria petroquímica.

El diputat de CatECP David Cid ha presentat la moció al ple denunciant que aquesta operació està «feta a mida» per Criteria, el grup inversor de la Caixa, ja que és la propietària del sòl que la Generalitat pretén adquirir i després revendre a Hard Rock. «La Generalitat està jugant amb els recursos de tots els catalans a la ruleta i al Monopoly», ha criticat Cid, perquè segons les condicions actuals Hard Rock pot tornar els terrenys si es modifiquen els plans urbanístics o canvien les condicions del projecte. «La Caixa és qui guanya i no arrisca res en aquesta operació», ha lamentat.

La moció també instava el Govern a no recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·lava part del pla urbanístic pel risc que suposa la seva proximitat a la indústria petroquímica de Tarragona i reclamava inversions «realment sostenibles, amb valor afegit i de futur al Camp de Tarragona», com la construcció del tren-tram que recuperi l'estació de Salou i l'antiga de Cambrils.