Una safata de panellets de pinyons a l'aparador de la Pastisseria Palau de Tarragona, amb un home de fons que se'ls mira

Els pastissers de Tarragona, optimistes: preveuen mantenir les vendes de panellets

Sense restriccions de mobilitat com en l'anterior castanyada, el sector preveu la venda de safates més grans

La castanyada ja ha arribat i els aparadors de les pastisseries i forns del territori estan preparats per aquesta data assenyalada. Safates plenes de panellets de tota mena marquen el camí en una societat on cada cop es veuen més imatges relacionades amb el Halloween

Tot i això, aquest dolç típic de l'època no es perd, igual que les parades de castanyes i moniatos. Un dels sectors que treballa més aquesta festivitat és el dels pastissers i, cada cop, els fan de gustos diferents, tot i que predomina el clàssic de pinyons.

Confiança en la campanya tot i la pujada del preu dels pinyons

Els pastissers de Tarragona encaren amb optimisme la venda de panellets per la castanyada i preveuen mantenir els nivells de venda registrats l'any passat. «A les ciutats i pobles grans vam tenir un petit augment de vendes, confiem que es mantinguin», ha assegurat el president del Gremi de Pastissers de Tarragona, Josep González.

González va en peus de plom i ha evitat fer una previsió dels quilos que es vendran. Apunta que hi haurà una demanda que augmentarà en els pròxims dies amb safates més grans que el 2020.

Enguany s'han trobat amb la crisi del pinyó, que ha afectat el preu final del producte, que arriba fins als 60 euros el quilo. Tot i això, continua sent el panellet estrella i preferit dels ciutadans i «si en un assortiment de panellets no n'hi ha cap de pinyons, no es ven», ha assenyalat el pastisser tarragoní Josep Roquet.

La producció augmenta com més a prop de la festa i amb novetats

Les restriccions de la pandèmia van provocar la venda de safates en un format més petit. Amb les reunions socials limitades, les trobades familiars o d'amics eren gairebé inexistents i es va fer aquesta aposta des de les pastisseries del territori.

A tocar de la castanyada, els aparadors de les pastisseries ja s'omplen d'aquests dolços típics. Una producció que s'accelerarà entre divendres i dissabte i cada any amb innovacions per enfornar nous panellets. 

Tot i això, la clientela segueix preferint els clàssics de pinyons. «Les innovacions estan bé, sempre que no se sobrepassi. Hem de mantenir les tradicions», ha defensat el president del gremi de pastissers tarragonins.

L'assortiment de panellets és molt variat segons cada pastisseria. Des dels clàssics d'ametlla o coco fins als més curiosos, com ara de roses i maduixes o el de fruites variades. 

Unes apostes que acaben sent marcades per la clientela i la sortida que tenen. Això dictamina si es repetirà un sabor d'un any a l'altre, a més de saber quines innovacions s'allunyen dels productes de tota la vida. Els panellets de codonyat, per exemple, han tornat a l'obrador de la Pastisseria Palau després d'anys sense fer-se per petició dels compradors.

Retorn a la «qualitat» de les pastisseries

Després d'un any en què moltes famílies han optat per fer panellets a casa, González ha defensat que a poc a poc els clients tornen a les pastisseries per la qualitat. «Lluitar contra les grans superfícies és molt complicat, allò és una altra guerra, però ho fem com millor sabem», ha lamentat Roquet.

Algunes pastisseries, com és el cas de la Palau de Tarragona, també han optat per elaborar figures de massapà com a alternativa als panellets tradicionals. Es tracta de petits dolços amb formes d'animals o elements com carabasses o castanyes, que en algunes ocasions, estan recoberts de xocolata.