Observatori Blau del Port de Tarragona

Els peixos s'empoderen al Port de Tarragona

L'Observatori Blau, situat a la Confraria de Tarragona, compleix cinc anys de divulgació del patrimoni natural de la costa tarragonina, ajudant a fer conèixer les espècies pròpies, les arts per capturar-les i la seva comercialització tradicional mitjançant subhasta

La Llotja del Peix de Tarragona és una de les més antigues i de tradició més arrelada al país. D'això, encara que la seva constitució oficial data 'només' de 1928 i aviat en podrem celebrar el centenari, no en dubta ningú. Les xifres són incontrovertibles: l'activitat pesquera tarragonina és una de les més rellevants de Catalunya, i representa al voltant del 30% del tonatge i el volum de negoci del sector a Catalunya.

Però no és només una qüestió de quantitat. La dedicació secular dels tarragonins a la pesca ha permès que es mantingui la diversitat dels mètodes —o arts de pesca— i les captures. És comú extreure de les nostres costes unes 30 espècies de peix, crustacis i mol·luscos de valor comercial. Són precisament les 30 espècies, bàsiques en la història pesquera del port, que es poden conèixer i apreciar gràcies a l'Observatori Blau que el Port de Tarragona ofereix a la ciutadania.

No es pot amagar que l'escalfament de la mar i els canvis en l'estructura econòmica, fenòmens subsidiaris de la globalització, han sumit el món de la pesca, especialment a les costes mediterrànies, en una situació delicada i compromesa. Per la qual cosa ara és més important que mai saber, entendre i donar el valor que es mereix al peix tarragoní i a l'antic i noble ofici de pescar-lo. Una activitat genuïna i insubstituïble per la qual no s'han d'escatimar esforços pedagògics.

La pesca tradicional perviu a Tarragona

Mirem-nos-ho més de prop. Actualment, la flota pesquera del Serrallo tarragoní compta amb una trentena llarga de barques que practiquen les arts tradicionals a les nostres costes. L'activitat majoritària és l'arrossegament, la tècnica que permet pescar les espècies més selectes i amb més anomenada com són el popet, la gamba i l'escamarlà o gadagang de Tarragona. Captures de prestigi i altament cotitzades a les subhastes de peix a la Llotja. És també l'art feta servir per pescar les espècies més comunes de peix blanc, com el rap i el llucet. Així com per capturar peces també molt valorades com els calamars i les sépies.

Cal recordar que, recentment, el front del Port de Tarragona ha estat condicionat i protegit, mitjançant la instal·lació de biòtops, amb la intenció de crear espais propicis per a la reproducció d'aquests cefalòpodes. Una altra actuació decidida per recuperar la vitalitat de l'ecosistema marí més pròxim a la ciutat, que ha estat sempre una zona de gran biodiversitat afectada per les actuacions humanes. Protegir la pesca controlada també és una manera de protegir el medi ambient.

Observatori Blau del Port de Tarragona
Un visitant davant de les projeccions de la instal·lació. | Port de Tarragona

A banda de l'arrossegament, tanmateix, una desena de barques tarragonines es dediquen també al tresmall i el palangre, arts tradicionals que permeten la captura de peces més grosses com el pop, el llenguado, el llobarro salvatge o el lluç de palangre. En temporades concretes, aquesta mena de pesca també s'usa per pescar els grans peixos blaus com són bonítols, tonyines i emperadors.

Una pesca més especialitzada és la que es coneix com d'encerclament o de llum. Una tècnica hipnòtica i nocturna que és la utilitzada pels pescadors per capturar el Peix Blau de Tarragona, una indicació protegida i d'alta qualitat que és avui en dia la insígnia del peix tarragoní i que comprèn sardines, seitons i verats. Malgrat que la flota tarragonina d'encerclament ha davallat de manera dràstica —per causa de factors com les vedes biològiques, les quotes de la Unió Europea o la incidència d'un depredador natural com la tonyina— el Serrallo encara compta amb cinc barques de llum, més dues de l'Ametlla i una de Cambrils que també hi feinegen.

Tot el peix venut a l'Observatori Blau

Per tot plegat, per la conjuntura de preservació de la biodiversitat, d'una activitat econòmica genuïna i de valor afegit i d'una part indestriable de la cultura tarragonina, l'Observatori Blau del Port de Tarragona facilita des del 2018 que aquest món ric en coneixements s'acosti als tarragonins, amb especial atenció a les escoles i als instituts de la ciutat. Totes les espècies de les que hem parlat, entre d'altres, hi són representades, i els visitants poden entendre els seus cicles vitals així com les particularitats de la seva pesca.

A més a més, la situació de l'Observatori Blau, al costat de la confraria i llotja de Tarragona, permet entendre la relació directa de l'activitat pesquera local amb la seva comercialització, amb la possibilitat de viure les subhastes de peix, el mètode tradicional de venda que, com a fenomen antropològic i cultural de primer ordre, cal també preservar. Una experiència didàctica, cultural i formativa, que té especial cura en transmetre els sons, les olors i les sensacions del mar però que també ens descobreix com estan íntimament lligades amb l'acció humana, en un ecosistema d'equilibris delicats però simbiòtics.

L'activitat, que a banda de les escoles també està oberta a famílies, té una duració d'una hora i mitja i es pot reservar dirigint-se al Museu del Port de Tarragona.