Imatge de la façana principal de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

Personal del Joan XXIII i el Pius Hospital reclama més informació i mascaretes per fer front al coronavirus

Lamenten que no disposen del material necessari per protegir-se dels pacients infectats

Personal sanitari de l'hospital Joan XXIII de Tarragona i del Pius Hospital de Valls reclama més informació  i mascaretes per atendre millor els pacients que han donat positiu per coronavirus o que podrien estar infectats, així com per protegir-se de possibles contagis. L'ACN ha pogut parlar amb treballadors  dels dos centres, que expliquen com estan vivint i actuant davant l'emergència sanitària. Des del Joan XXIII alerten d'una manca d'informació a l'hora de saber quin equipament específic han de fer servir per tractar els pacients. Al Pius, asseguren que han privat de mascaretes el personal administratiu. Tots assumeixen que probablement els faran eixamplar l'horari laboral per intentar evitar el col·lapse del sistema.

Falta de material i informació

«Més enllà de la falta de material, que existeix, el principal problema per mi és la manca d'informació a l'hora de col·locar-nos els equips de protecció individual», explica un membre del servei de medicina interna del Joan XXIII, l'àrea encarregada de tractar els pacients de coronavirus. Aquest professional comenta que, en funció del supervisor o del metge, les ordres són contradictòries i que «des de prevenció  de l'hospital no estan donant ordres clares».

La principal queixa és sobre el tipus de mascaretes  que han de portar. N'hi ha de tres tipus. D'una banda les quirúrgiques, que protegeixen els pacients de possibles contagis  que els pugui transmetre el professional, però no impedeix que un infectat pugui contaminar el sanitari. En el segon nivell de protecció hi hauria les mascaretes denominades FFP2, amb un filtre «més bàsic» que protegeix de manera bidireccional al pacient i al professional. I finalment, les FFP3, que ofereixen un nivell de protecció superior.

«A medicina  interna ens posem la FFP2 o la FFP3, en funció de la malaltia. Amb el coronavirus en sec ens diuen que hem de portar la 2 i al cap d'una estona ve algú altre que et diu que t'has de posar la 3», assenyala un professional. I afegeix: «De 2 i 3 en tenim molt poques. Ja he hagut de treballar tota una nit sense poder-me protegir, atenent als pacients, només amb la quirúrgica».

Pel que comenten diferents testimonis, l'escassetat de mascaretes  és tan evident que en departaments com el de quiròfan únicament en poden rebre una per torn. «Si durant una operació se't taca la mascareta de sang, has d'aguantar-la fins a l'hora de plegar», apunta un altre empleat. Expliquen que aquests equipaments estan guardats «per la supervisora en un armari tancat amb clau».

Segons relaten, la falta de material no és excepcional, però des que ha començat la crisi pel covid-19 la situació s'ha agreujat molt. Una de les treballadores defensa que calia fer una provisió de mascaretes les setmanes prèvies a l'esclat del virus i recorda que en habitacions de pacients aïllats per diverses patologies hi havia capses de mascaretes  a disposició dels familiars que els visitaven. «S'haurien d'haver tret de l'abast de les visites perquè s'emportaven les caixes senceres», denuncia. Amb la psicosi col·lectiva, la situació es va agreujar fins al punt actual de racionament de material als sanitaris.

Visites i neteja

Per a algunes infermeres, el règim de visites dels pacients amb coronavirus  és un altre dels problemes. Tan sols es permet un acompanyant per pacient, però aquest pot anar canviant cada estona. És a dir, primer pot entrar un familiar, i quan surt, n'hi pot entrar un altre. «No pot ser que tot el dia hi hagi gent entrant i sortint. No sabem què tenen i què agafen, perquè no se'ls fan proves perquè no tenen cap símptoma. Crec que les visites haurien d'estar totalment restringides», defensa una sanitària.

Tot aquest anar i venir de gent, i la falta d'equips, genera inseguretat  als sanitaris, que temen contagiar-se entre ells. «A nosaltres no ens han fet proves, excepte a companyes que tenen símptomes. Però crec que caurem com a mosques», pronostica una infermera, que adverteix que són «el principal vehicle de transmissió» pel fet d'estar en contacte amb pacients i familiars. «Quan entrem a l'hospital hauríem de posar-nos mascareta, però no ens ho ha dit ningú que ho fem. Ens l'hem posada per iniciativa pròpia», revela. Una altra es pregunta: «Alguns tenim familiars a casa que són col·lectiu de risc. Com els protegim a ells si nosaltres hi estem exposats?». De tota manera, asseguren que de moment tenen la situació «sota control». «Hi ha més caos per la desinformació que tenim que no pas perquè no puguem assumir la feina», indica.

Una altra de les peticions que ja han fet a nivell intern un grup de treballadors  és demanar un reforç del servei de neteja. Asseguren que amb la plantilla actual no donen l'abast perquè la feina s'ha incrementat, ja que les tasques de neteja i desinfecció dels llocs on hi ha pacients i possibles casos de coronavirus ha de ser molt estricta. «Són una part fonamental de l'hospital», remarquen.

Els sanitaris del Pius Hospital de Valls es queixen | TarragonaDigital

Preparats per canviar horaris i funcions

L'augment de pacients  a l'hospital, que s'ha donat i que es preveu que vagi a més, ha obligat a reestructurar els recursos humans. Així, s'han reforçat serveis com el de medicina interna i, en canvi, s'ha alliberat el personal de quiròfan, a partir de reprogramar cirurgies que no fossin urgents. En alguns casos també s'han començat a canviar els torns. Per exemple, si un treballador  tenia una jornada de dilluns a divendres, ara treballa en dies alterns. I el dia que té festa, en realitat està de guàrdia per si cal fer algun reforç. També es preveu que puguin ampliar la jornada laboral i ja els han suspès les vacances i els dies festius.

Per ara, estan a l'expectativa. «Per sort, encara tenim pocs casos», assenyalen des del Pius Hospital de Valls, que han previst fer torns rotatius de dotze hores. «El decret del govern central diu que el personal sanitari es deu al servei a la comunitat per damunt dels seus drets i la seva seguretat. D'acord que puguem perdre drets, però almenys que ens protegeixin», reclama un empleat.

Al Pius Hospital, igual que al Joan XXIII, també escassegen les mascaretes. Tant que les han eliminades al personal administratiu, que atén el públic. «El personal està espantat i angoixat», detalla un professional. Per tal de protegir-los mínimament de possibles contagis per contacte, s'ha marcat una línia a terra a més d'un metre de distància entre el taulell on hi ha l'administratiu i l'usuari. Tot i això, sembla que no acaba de ser efectiva. «La gent no la veu, se la salta i acaba recolzat al mostrador parlant a molt poca distància del treballador», comenten. Per solucionar-ho i fer més visible la línia, han acabat col·locant dues cadires que marquen la distància i dificulten l'accés fins al taulell.