Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona al carrer a Tarragona en moments de pandèmia.

Crit d'alerta de les pimes a les administracions locals per esmorteir l'impacte de la crisi del coronavirus

Algunes empreses comencen a reportar tensions de tresoreria per la paralització de part de l'activitat per l'estat d'alarma

Una dona al carrer a Tarragona en moments de pandèmia.
PIMEC demana el suport de l'administració local a les pimes i els autònoms. | Àngel Ullate
 

L'estat d'alarma decretat per fer front a la crisi del coronavirus colpeja fort les pimes i els autònoms de la demarcació de Tarragona i la xifra d'ERTO a la província de Tarragona es multiplica per moments. És per això, que PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, demana la col·laboració urgent de l'administració local per tal d'esmorteir l'impacte econòmic de la pandèmia. En aquest sentit, PIMEC vol que les administracions locals implementin mesures econòmiques per tal de donar suport al sector empresarial, sobretot en àmbits com el comerç, l'hostaleria, la restauració o els serveis.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Així, la patronal ha enviat una carta a la Diputació de Tarragona, als consells comarcals i als ajuntaments de la demarcació per tal que aquestes mesures siguin contundents i de manera immediata, perquè les conseqüències del descens d'activitat no siguin tan dramàtiques. El president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, assegura que «necessitem que hi hagi mesures excepcionals i de supervivència per les pimes i els autònoms, que són el teixit econòmic real de la demarcació i del territori».

«Pagar les factures pendents donaria oxigen a les empreses»

Jordi Ciuraneta manifesta que «hi ha molta angoixa  per l'afectació que hi hagi a les grans empreses, però no posem l’accent d’una manera potent en la importància que tenen cadascun dels petits empresaris, que donen feina a un, dos o tres treballadors». Entre les mesures que demana PIMEC inclou l'avançament i pagament immediat de les factures pendents d’abonament. Aquesta mesura és clau pel president de la patronal, que assenyala que «és important que l'administració pagui el que deu. Només amb aquesta acció, donarien molt oxigen a les empreses».

Encaixada de mans entre dues persones
Algunes pimes i autonòms reporten les primeres tensions de tresoreria per la crisi del coronavirus. | TarragonaDigital

Segons un estudi de PIMEC, previ a la declaració de l'estat d'alarma i presentat aquest passat dilluns, a la demarcació hi havia un 12% d'empreses que tenien tensions de tresoreria. Una xifra, que una setmana després del confinament de la ciutadania i el tancament de molts negocis, pot ser major. Per això, a banda de cobrar els deutes, també demanen una carència en el pagament d’aquells tributs i taxes municipals que guardin relació amb activitats econòmiques limitades arran del decret d’estat d’alarma.

El paquet de mesures que demanen a l'administració local, inclou també una implementació de rebaixes de tributs i taxes municipals, i l'obertura de línies d’ajuts i subvencions destinades a compensar-ne el pagament; la suspensió dels tributs i les taxes municipals de nova creació o modificats a l’alça per a l’exercici 2020; una garantia de continuïtat de tots els contractes públics subscrits amb proveïdors, o, quan això no sigui possible, compensar les empreses i els treballadors autònoms afectats per suspensions.

Pessimisme de cara al futur

Des de PIMEC també es mostren preocupats per l'impacte a mitjà termini que tindrà la crisi del coronavirus. Jordi Ciuraneta comenta que «l'impacte fort, creiem, vindrà en els pròxims mesos». En aquest sentit, assenyala que «no som massa optimistes, perquè tot i no saber com acabarà sent, les pimes de sectors com l'hostaleria o la restauració poden veure's afectades en el punt àlgid de la seva temporada».

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Pel que fa a les mesures anunciades des del govern espanyol i la Generalitat, el president de PIMEC creu que «tot el que es faci està bé, però no n'hi ha prou, perquè hi ha mesures grandiloqüents que al final no serveixen de molt». En aquest sentit, sobre l'ajuda als autònoms, assegura que la gran majoria cotitzen per la part baixa i que rebran sobre uns 600 euros. «No crec que salvi ningú», finalitza.