Foto de família de la signatura del Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès

Pioner pla en vuit municipis de la demarcació de TGN per millorar l'ús del català

Aquest pla vol reforçar l'ús social que es fa del català en els mateixos ajuntaments i també en comerços i entitats d'acollida

El Camp de Tarragona i el Baix Penedès seran els dos primers territoris de Catalunya on s'emprendran mesures per tal de millorar l'ús de la llengua catalana al territori. La Generalitat, la Diputació de Tarragona i vuit municipis han signat aquest dijous el primer pla d'actuació, que té l'objectiu de reforçar l'ús social que es fa del català en els mateixos ajuntaments i també a comerços i entitats d'acollida.

En aquest sentit, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha animat la resta de municipis del país a adherir-se a la iniciativa. Així mateix, Garriga espera que el pla pilot que comença a les comarques tarragonines, que es fa per la diversitat lingüística del territori, esdevingui exemplar. El primer pas serà fer una diagnosi de la situació de la llengua, que estarà enllestida a finals d'any, mentre que les accions es desenvoluparan a partir de l'any vinent.

El Pla d'actuació per la llengua l'impulsen la Generalitat, la Diputació de Tarragona i els ajuntaments de Botarell, Constantí, el Vendrell, Montbrió del Camp, Reus, Tarragona, Torredembarra i Valls. La iniciativa s'ha presentat aquest dijous a Constantí, amb representants de les diferents administracions.

Es vol assegurar el compliment de la normativa lingüística per part dels ajuntaments

Durant la presentació del pla, s'ha explicat que aquest permetrà identificar àmbits especialment deficitaris pel que fa a l'ús de la llengua en aquestes poblacions i dur-hi a terme accions per millorar-lo. Un dels objectius és assegurar el compliment de la normativa lingüística per part dels ajuntaments, els consells comarcals i la Diputació, especialment pel que fa a la capacitació del personal i l'atenció lingüística.

En aquest sentit, el pla també planteja revisar els mecanismes d'acollida lingüística per tal que arribin a tota la població nouvinguda. Així mateix, també es vol fer complir la normativa de la llengua als establiments comercials, així com establir les prioritats en matèria lingüística dels diferents municipis adscrits al pla i implantar-hi les mesures que s'acordin.

«El català és de tothom, pensem com pensem i vinguem d'on vinguem»

La consellera de Cultura ha destacat l'aprovació de la llei del català a l'escola aquest dimecres al Parlament i la diversitat política dels partits que hi han donat suport. En aquest sentit, Garriga ha afegit que «és la via que hem de seguir, el català és de tothom, pensem com pensem i vinguem d'on vinguem».

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha destacat la diversitat lingüística dels municipis de les comarques de Tarragona i ha assegurat que el pla ajudarà a detectar les seves necessitats, les quals es podran «extrapolat» a la resta de Catalunya.