La zona de les Madrigueres del Vendrell

L'avanç del PDU obliga a aturar plans urbanístics a la costa de Tarragona

La Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra o les Madrigueres al Vendrell, entre els plans pausats | Suspeses un any les llicències d'edificació

La comissió de territori de Catalunya ha aprovat l'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU). Aquest document inclou la suspensió, d'un any com a màxim, de les llicències d'edificació i els projectes d'urbanització i reparcel·lació repartits per 236 sectors de 30 municipis d'entre Malgrat de Mar i Alcanar. 

Deixen en pausa plans històrics i polèmics de Tarragona

Davant d'aquesta aprovació, els principals ajuntaments del Camp de Tarragona i Penedès es congratulen que la Generalitat posi en valor el litoral tarragoní davant l'amenaça del boom immobiliari.

L'avanç del Pla Director del litoral revisarà plans urbanístics d'una dotzena de municipis d'aquesta zona. Així mateix, queden bloquejats amb una moratòria d'un any un total de 140 sectors, amb un potencial per construir-hi gairebé 55.000 habitatges.

D'aquesta manera, el Govern deixa en pausa plans històrics i polèmics com la Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra o les Madrigueres al Vendrell. «Més enllà de Girona també hem de preservar el nostre litoral de l'amenaça del creixement urbanístic», ha celebrat el regidor de Territori de Tarragona, Xavier Puig.

D'altra banda, els municipis de la costa de les Terres de l'Ebre afectats celebren també la decisió del Govern. Alerten, però, que caldrà definir bé les afectacions i com s'assumiran les possibles demandes de responsabilitat patrimonial.

Els alcaldes consideren que la mesura permetrà posar fre al creixement urbanístic desenfrenat al litoral durant dècades passades però recorden que caldrà afinar bé i calcular les conseqüències de deixar fora espais amb possibles drets d'urbanització adquirits.
 

Suspeses un any les llicències d'edificació en municipis costaners

El Govern revisarà el planejament de fins a 41 municipis de Catalunya. Això es fa per garantir que compleixen els paràmetres d'integració paisatgística de totes les cases que s'hi construeixin a partir d'ara.

En 30 d'aquests municipis, es revisaran 335 sectors on podrien arribar a construir-s'hi fins a 110.000 habitatges. S'estudiarà si cal modificar aquests paràmetres o, directament, prohibir edificar.

De tots aquests sectors, n'hi ha 236 que sumen 3.500 hectàrees que són els que estaran afectats per la moratòria del Pla Director Urbanístic. Aquest terreny té un potencial de construcció de 70.000 habitatges.

Les localitats on es revisarà el planejament

El Govern revisarà el planejament de diversos municipis de la costa catalana, entre Malgrat de Mar i Alcanar. 

Aquestes localitats són Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou, al Maresme; Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, al Garraf; Cunit, Calafell i el Vendrell, al Baix Penedès; Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona (actualment amb el POUM suspès), Vila-seca i Salou. 

També hi estan inclosos Cambrils, Vinyols i els Arcs, Mont-roig del Camp i Hospitalet de l’Infant, al Baix Camp; l'Ametlla de Mar, el Perelló, l'Ampolla i Deltebre, al Baix Ebre; i Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, al Montsià.