La majoria de municipis de l'àrea metropolitana de Tarragona no tenen tots els plans de protecció vigents segons dades de la Generalitat de Catalunya. La documentació pública evidencia que només 31 dels 132 municipis que la formen els tenen tots al dia. Els Ajuntaments rebaixen la situació i asseguren que, encara que Interior els pugui considerar sense vigència, per a les institucions locals segueixen sent els documents de referència.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Plans com el Ventcat o l'Inuncat estableixen de quina manera s'ha de procedir si es produeixen emergències, en aquests casos, per episodis de vent o per inundacions. El mateix fa el Plaseqcat amb les emergències originades al sector químic, tristament protagonista arran de l'explosió d'IQOXE del 14 de gener. L'any 2014 es va aprovar un decret que establia un canvi important en aquest àmbit.
En lloc de requerir un pla de protecció per a cada possible escenari d'emergències, cada Ajuntament ha d'elaborar i aprovar un únic document. S'anomena DUPROCIM —Document Únic de Protecció Civil Municipal— i ha de recollir tots els possibles escenaris d'emergències i la manera com s'hi ha de reaccionar. Una vegada redactat, Protecció Civil el valida i ja es considera operatiu.
Segons les dades i els documents oficials que ha pogut recollir TarragonaDigital, només un de cada quatre municipis de l'àrea metropolitana tenen el Duprocim aprovat inicialment o de manera definitiva, mentre que la resta o l'estan redactant o encara no han començat el procés per fer-ho. En el cas d'alguns pobles, l'encàrrec per redactar-lo es fa a través de la Diputació, que ja ha tret a licitació, els darrers anys, diversos contractes públics en aquest sentit. Municipis més grans s'encarreguen per si sols de redactar-los.
Reus vol aprovar el document únic abans de l'estiu
Arran de l'explosió química, però també dels efectes del temporal, l'estat dels plans de protecció ha pres protagonisme social, mediàtic i polític. Un cas és el de Reus, on al darrer plenari el PSC va preguntar al govern per la situació local. Segons les dades de Protecció Civil, la ciutat no té cap pla de protecció en vigència. Des del govern es manté que, encara que la Generalitat no els consideri vigents, per a l'Ajuntament segueixen sent els documents de referència.
Mantenen, de fet, que els darrers episodis d'aiguats, tant al novembre com la setmana passada, i l'actuació que es va dur a terme al respecte demostren que encara són útils. El cas és que, dels dotze que s'exigeixen a la capital del Baix Camp, n'hi ha cinc que no s'han arribat a redactar, i els altres set daten de fa entre sis i dotze anys. Són el Plaseqcat (2008), el Transcat (2009), el Sismicat (2010), el Sismicat (2013), el Neucat (2013), el de reacció en cas de contaminació de l'aigua de l'Ebre (2014) i l'Inuncat (2015).
Resten per redactar l'Aerocat, el Ferrocat, el Ventcat, el Radcat i el Penta. La qüestió es va plantejar al ple de divendres passat per part del PSC, i el govern, per boca de la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, va voler rebaixar l'alarmisme. Va explicar que l'Ajuntament està treballant en la redacció del Duprocim per aprovar-lo durant aquest primer semestre.
Des del govern, de fet, remarquen que «són els documents vigents per l’Ajuntament, i de referència en cas d’emergència; la informació recollida continua sent útil i vàlida; l’Ajuntament de Reus té capacitat de resposta, com s’ha demostrat en els casos d’emergències dels darrers dies». La situació de Reus no és diferent de la de la resta de la comarca, on només Riudoms, la Febró, Colldejou, Prades i Cambrils tenen el Duprocim aprovat.
Tarragona ja té Duprocim, Salou el redacta
Tarragona, per contra, compta amb un DUPROCIM aprovat l'any 2018 i validat per la Generalitat el 2019, quan va impulsar-lo l'aleshores conseller de l'àrea Josep Acero. En el seu cas concret, inclou les adaptacions locals dels plans per a incendi forestal, inundacions, nevades, risc sísmic, risc químic, risc en el transport de mercaderies perilloses, risc radiològic, risc de contaminació de les aigües marines i risc de ventades.
Així mateix, el document també recull els anomenats «riscos territorials»: emergències per pandèmies, emergències per onades de calor, emergències per onades de fred, risc per emergències per episodis de contaminació de l'Ebre aigües avall de l'embassament de Flix, risc generat per emergències per interrupció del servei elèctric, riscos per accidents en el transport de mercaderies perilloses per conduccions, emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, emergències aeronàutiques, emergències per concentració de persones en activitats concretes i emergències d'accidents amb múltiples víctimes.
Per últim, el DUPROCIM també inclou especificitats locals, com el protocol Operació Iglú, el protocol d’actuacions preventives en l’activació del Pla Neucat en prealerta, com actuacions específiques dels serveis de neteja, provisió de sal i de vehicle llevaneus, i el procediment d’actuació en cas de ventades en recintes municipals i espais públics. A la resta de la comarca, només la Secuita, Constantí, el Morell, els Pallaresos, Renau, Salomó i Vila-seca han aprovat el document únic de protecció civil, i la Canonja, que tot i no haver-lo aprovat, sí que té tots els plans específics vigents.
Un altre dels municipis que té els seus plans de protecció locals pendents d'actualitzar és Salou. El regidor de Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Protecció Civil, David González, explica que durant tot el 2019 han estat treballant en l'actualització i la unificació de tots ells en el Document Únic de Protecció Civil Municipal tal com fixa la llei. La previsió, apunta, és poder-lo aprovar abans d'aquest estiu. «Són plans densos que porten molta feina, però el DUPROCIM ens servirà de document base pel conjunt de plans de seguretat. Si després hem de modificar algun d'ells, com el Plaseqcat, l'actualitzarem, però ara treballem per tenir aquest document tan aviat com es pugui», exposa González.
A la Conca de Barberà, tres pobles amb els plans de protecció al dia
A la Conca de Barberà, la documentació pública evidencia que només hi ha tres municipis que tinguin el Duprocim aprovat, Rocafort de Queralt, Vilaverd i Passanant i Belltall. A banda, però n'hi ha un altre que té els plans de protecció exigits amb vigència, es tracta de Llorac amb el pla Infocat, Inuncat, Neucat i Ventcat. La resta de pobles tenen els plans pendents de revisar o de redactar i homologar, segons dades de la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat.
Un dels casos és el de la capital de la comarca, Montblanc, que té pendents de redactar i homologar el Ferrocat, l'Inuncat, el Transcat i el Ventcat, i té pendents de revisar l’Infocat —que data del 2011— i el d’episodis de contaminació de l’Ebre, des de 2008.
Un altre municipi gran de la Conca de Barberà sense els plans actualitzats és l’Espluga de Francolí amb el Neucat, el Transcat i el Ventcat pendents de redactar i homologar i l’Infocat i l'Inuncat pendents de revisar. Tot i això, ja s’han posat a treballar en aquest sentit. Segons expliquen des de l’Ajuntament de l’Espluga, l’actual equip de govern ja portava al seu programa electoral la redacció del DUPROCIM, el document únic que inclou tots els plans de Protecció Civil.
El consistori treballa ara en aquest aspecte, ja que ha demanat assistència tècnica a la Diputació de Tarragona perquè els assessorin en la redacció del document i, ara mateix, el tema es troba pendent de licitació per part de la Diputació. Fonts de l’Ajuntament espluguí també expliquen que al pressupost 2020 hi ha una partida dedicada a la redacció del DUPROCIM i també puntualitzen que ja es tenia en compte abans de la riuada del 22 d’octubre, per tant, s’actualitzarà per tenir-lo al dia i no com a conseqüència dels aiguats. De fet, reconeixen que, malgrat hi hagi plans a revisar, alguns han estat molt útils durant els episodis de pluges del passat mes d’octubre, ja que han servit de guia per actuar.
La meitat de l'Alt Camp, amb plans pendents de redactar
La comarca de l’Alt Camp té pocs municipis amb plans de protecció vigents. El Duprocim l'han aprovat Alcover, Cabra del Camp, la Masó, Vilabella, els Garidells, Alió, el Pla de Santa Maria i Rodonyà. Hi ha catorze municipis on no es compta amb cap pla d'emergència vigent, o bé els documents resten pendents de redactar i homologar o pendents de revisar. A primer cop d’ull resulten sorprenents, però, les dades que fan referència a Valls, el municipi amb més nombre d’habitants, amb 24.000, i capital de la comarca.
Segons les xifres publicades per la Generalitat de Catalunya, actualment la ciutat no té cap pla d’emergència en vigència, ja que els Inuncat, Neucat, Plaseqcat, Sismicat i Ventcat estan pendents de redactar i homologar i els Infocat, Procicat i Contaminació Ebre s’han de revisar. No obstant això, des del consistori municipal puntualitzen aquesta informació.
Asseguren que, a causa del canvi de la normativa, Valls compta amb els plans redactats i només estan pendents de la seva homologació, ja que hi ha alguns aspectes tècnics dels documents, com els plànols i les fotografies, que s’estan acabant d’enllestir. A més, l’Ajuntament cada any renova els seus plans específics d’emergència i fonts municipals exposen que davant d’una situació de risc hi ha tots els operatius preparats per donar una resposta eficaç i segura a la població.
Cinc pobles del Priorat aproven el Duprocim
A la comarca del Priorat, segons la informació pública accessible, només Bellmunt, el Molar, la Morera de Montsant, Porrera i Falset compten amb el document únic aprovat, almenys, de manera inicial. Falset, de fet, l'ha aprovat aquest mes de gener, i de la resta de municipis, alguns es troben en el tràmit de redacció del Duprocim a través dels serveis tècnics i els contractes públics oferts per la Diputació.