Imatge de la plantada d'arbres del Port de Tarragona

Plantada solidària i un 'hotel' per a abelles i papallones: petites accions per un Port més sostenible

La iniciativa, en el marc de la Setmana de la Natura, vol augmentar la biodiversitat dins de les instal·lacions portuàries

ElPort de Tarragonaha organitzat una  plantada d'arbres solidària, amb motiu de la Setmana de la Natura, aquest any sota el lema 'Passa a l'acció per la biodiversitat'. Avui, 9 d'octubre, s'ha realitzat l'acció, destinada a augmentar la biodiversitat dins les instal·lacions portuàries.


Concretament, la iniciativa realitzada al moll de Reus ha servit per plantar 150 arbustos i plantes de 15 espècies diferents, totes elles mediterrànies i adaptades al clima litoral. També s'han afegit plantes mel·líferes, unes determinades espècies que atrauen les abelles, ja que actualment estan amenaçades per la pèrdua d'habitats i el canvi climàtic, entre molts altres factors.


En la mateixa línia, els professionals del Port que han dut a terme aquesta acció han instal·lat també uns 'hotels' per a insectes que oferiran refugi a espècies invasores pol·linitzadores, com les papallones i les abelles, així com altra fauna auxiliar.

Accions recollides dins el Pla de Sostenibilitat 2030

L'acció ha estat encapçalada per  treballadors de l’APT, comptant també amb professionals del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Port de Tarragona  i els jardiners voluntaris de la Fundació Grup Sifu, el centre especial d’ocupació que promou la plena integració de les persones amb diversitat funcional amb necessitats especials.

El president del Port de Tarragona,  Josep Maria Cruset, ha explicat que aquest tipus d'accions «formen part del Pla de Sostenibilitat - Agenda 2030, un pla que marca els objectius per a la pròxima dècada en àmbits com la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social».

Aquesta jornada reivindicativa té com a objectiu la conscienciació de la població sobre la importància de protegir la biodiversitat  i la reactivació de l'entorn natural, potenciant l'ecosistema mediterrani  autòcton de la zona.

Zones verdes per reduir el CO₂

El Port de Tarragona s'ha marcat  tres objectius pel que fa a la gestió de les seves  zones verdes. Es tracta de la reducció de la petjada hídrica, el foment de la biodiversitat i la mitigació de les  emissions de CO₂.

Segons detallen des del Port, tot el conjunt de  zones verdes, jardins i la plantació de noves plantes, arbres i arbusts dins de l’espai portuari tarragoní contribueixen a compensar anualment més de 1.500 tones de CO₂ equivalent.

Aquesta és una de les línies de treball fixades pel Port de Tarragona, de cara als objectius marcats per al Pla de Sostenibilitat 2030. Tot i això, no es tracta de la primera vegada que el Port desenvolupa aquest tipus d'accions, ja que des de fa anys desenvolupa iniciatives com el PortSolidari, baluard de responsabilitat social corporativa del Port de Tarragona.

Aquesta comissió, nascuda durant l’any 2015, promou l’establiment de relacions amb les principals institucions d’àmbit social, cultural o comercial per canalitzar iniciatives solidàries.