Les vies del tren i l'Amfiteatre de Tarragona, a poques passes de distància

El clam per desviar els trens de mercaderies a la línia d'interior arriba a la taula del Síndic de Greuges

La plataforma celebra l'ambient «receptiu» de la trobada | Sol·licita una intervenció urgent per corregir el disseny actual

La plataforma 'Mercaderies per l'Interior' està disposada a arribar allà on faci falta per tal d'aconseguir allunyar els trens de mercaderies dels grans nuclis urbans de la Costa Daurada. Després de poc més de dos anys d'insistència, els responsables del col·lectiu s'han reunit aquest dilluns amb l'equip del Síndic de Greuges per tal de sol·licitar-li que intervingui davant «els greus problemes  que comportarà l'augment de trens de mercaderies» un cop entri en marxa l'anunciat Corredor Mediterrani.

Els impulsors de la plataforma, que ja ha estat capaç de posar d'acord a tot un territori —des del Port al sector químic, passant pels partits polítics per unanimitat—, han exposat a l'adjunt del Síndic que mantenir el traçat ferroviari  actual que desvia els passatgers per la línia interior i fa passar les mercaderies per la línia de costa que travessa la Costa Daurada  significa exposar-se «a una situació de risc» per a les zones urbanes afectades, a l'entorn de Tarragona  i del nord de la Costa Daurada.

L'equip del Síndic es compromet a obrir un expedient informatiu per estudiar el desviament dels trens de mercaderies

Tal com han argumentat els responsables de la plataforma, el pas constant de combois de mercaderies sovint perilloses, amb un pes que pot arribar a les cent tones per tren i una llargària que pot ser de fins a 750 metres, obre la porta a un ampli ventall de despropòsits  que va des dels problemes de salut de les persones que hi hauran de conviure fins a riscos  objectius per al medi ambient i per a elements patrimonials bàsics com l'Amfiteatre romà de Tarragona, que es troba a pocs metres de la línia ferroviària en qüestió.

El que reclama la plataforma és començar per un  estudi immediat sobre la viabilitat d'un traçat alternatiu que permeti alliberar la línia de costa d'aquests combois de mercaderies, a més d'estudis imprescindibles que analitzin l'impacte ambiental o per al patrimoni d'aquestes possibles solucions. Eugeni Sedano, portaveu dle moviment, ha valorat de forma positiva la trobada, on l'equip del Síndic s'ha compromès a «obrir un expedient» informatiu al respecte. La plataforma té intenció de reunir-se també amb el Defensor del Pueblo en els pròxims dies.

El col·lectiu s'oposa al fet que el  tercer fil ferroviari que s'està construïnt de manera provisional —i només fins que entri en marxa el Corredor Mediterrani— no s'acabi perpetuant com ha passat amb tantes altres obres provisionals que la inacció i la desídia  han convertit en definitives. Des de la plataforma han celebrat l'ambient «receptiu» a la trobada, on ja ha aconseguit un pas més: plasmar el clam unànim  del territori a la taula del Síndic.