tarragona

Neix una nova plataforma per «garantir la provisionalitat» del tercer fil al territori

El col·lectiu 'Mercaderies per l'Interior' ha interpel·lat diversos agents polítics, empresarials i veïnals del territori

Que les obres del tercer fil ferroviari tinguin, a la pràctica, el caràcter temporal  que s'ha anunciat per justificar la seva posada en marxa. I que, quan entri en funcionament el Corredor Mediterrani, les mercaderies es transportin per una línia de l'interior del territori, en lloc de fer ús de la línia més propera a la costa. Sota aquestes premisses s'ha creat un nou col·lectiu a Tarragona, la plataforma 'Mercaderies per l'interior', que s'emplaça a vetllar en defensa d'aquestes reivindicacions.

El nou col·lectiu s'ha definit com «una entitat sense ànim de lucre i sense cap adscripció política» i té una voluntat transversal dins la societat. En anunciar la seva creació, ha interpel·lat diverses entitats empresarials del territori, associacions de veïns, col·legis professionals o autoritats polítiques de l'Ajuntament de Tarragona, la Diputació o el Parlament. «Som un grup de persones preocupades que no compartim aquest nou model de ciutat», ha argumentat el portaveu de la plataforma, Eugeni Sedano.

«Sospitem que el tercer fil no té una voluntat provisional»

El president del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Tarragona, Joan Tous, i el vicepresident de l'agrupació Càmpings de Tarragona Ciutat, Marc Francesch, han acompanyat el portaveu de la plataforma 'Mercaderies per l'interior' en la seva posada de llarg.  «Sospitem que el tercer fil no té una voluntat provisional  i es quedarà per molt de temps, de manera que volem donar suport a la plataforma per trobar una solució definitiva», ha etzibat Francesch.

'Mercaderies per l'interior' reclama, en honor al seu nom, que aquests trens de mercaderies trobin un traçat alternatiu a la línia de costa  que s'està adaptant amb la instal·lació del nou raïl. «Volem que Adif es comprometi a iniciar estudis tècnics per trobar aquesta solució definitiva: habilitar una via interior per on fer passar aquestes mercaderies», ha explicat Sedano. És a dir, exigir una data de caducitat a la solució parcial que suposa el tercer fil  al territori.

La nova plataforma cerca complicitats en l'entramat empresarial, veïnal, polític i professional de Tarragona

«Intuïm que, a causa del seu alt cost, les obres que s'estan fent per habilitar el tercer fil a la línia de costa es poden transformar en una solució definitiva que no compartim», ha alertat el portaveu. En la reclamació d'una via interior alternativa, s'han mostrat oberts a rehabilitar la cèlebre Reus-Roda, o a cercar altres possibilitats.  «La prioritat és treure les mercaderies de la costa com més aviat millor», ha subratllat, atès al greuge que consideren que això suposarà.

«Cal recordar que  l'objectiu del Corredor Mediterrani és substituir els camions de mercaderies per grans trens de mercaderies, de manera que generarà un moviment molt superior a l'actual quan es posi en marxa», ha explicat Joan Tous. «Aquesta provisionalitat de les infraestructures pot generar una gran hipoteca per a la ciutat: el tercer fil és una solució inacceptable per al territori», ha reblat el president del Col·legi d'Arquitectes local.

«Exigim el compromís de fixar una data de caducitat al tercer fil»

Les obres del tercer fil permeten adaptar les vies actuals de la línia de costa a l'ample europeu, per tal de fer-les unes vies hàbils per on passi el Corredor Mediterrani que connectarà les mercaderies tarragonines amb altres països. Per als membres de la plataforma es tracta d'una solució provisional perquè el Corredor no es bloquegi durant més temps, però en cap cas pot esdevenir definitiva. «Exigim el compromís de l'Administració per fixar la data de caducitat d'aquest tercer fil provisional», avisen.

«No volem que la solució definitiva, aquesta línia per l'interior, acabi per l'aigüera», ha demanat Marc Francesch. Els ponents han coincidit a l'hora de concloure que «les pròximes eleccions generals marcaran el calendari i els terminis» d'aquest procés, però han definit com a un bon primer pas forçar el Ministeri de Foment a encarregar un primer estudi per fer possible aquesta via ferroviària interior, com més aviat millor, que aculli el pas de les mercaderies del Corredor.

També et pot interessar