Càritas ha presentat la memòria 2021 de Tarragona

Es dispara la pobresa a Tarragona segons l'últim informe de Càritas

Càritas de Tarragona atén un 14% més de persones que abans de la pandèmia

L'assistència de Càritas Diocesana de Tarragona va esclatar amb la pandèmia i va arribar al seu pic el 2020, en plena crisi sanitària. Després d'aquest període, a la demarcació s'ha atès un 14% més de persones respecte a l'any 2019, una època prepandèmica.

Càritas ha presentat aquest dijous la memòria de l'any 2021. En aquesta han destacat que han atès 17.801 persones i 7.133 llars l'any 2021. Aquests usuaris s'han beneficiat d'algun dels 41 projectes socials fets arreu de l'arxidiòcesi tarragonina.

L'entitat també destaca que els serveis d'ajudes econòmiques s'han triplicat respecte a fa dos anys i que el 29% dels participants en els itineraris laborals han aconseguit feina.

Pel que fa al servei d'acollida i acompanyament integral, l'increment d'atenció respecte d'abans de la pandèmia se situa en un 32%. L'entitat també ha apostat per la inserció laboral, amb un augment d'un 62% de l'oferta formativa en cursos ocupacionals. Això ha suposat que 241 persones hagin trobat feina.

A més, s'ha constituït l'empresa d'inserció, Arada, com a eina complementària que permet tancar el cercle de l'itinerari laboral.

La pobresa té rostre de dona

El 67% de les persones que demanen ajuda a Càritas són dones i un 52% de les llars tenen fills a càrrec. Segons recull la memòria, un de cada quatre usuaris atesos viuen sols i, això es tradueix en un augment de la soledat.

També creix l'impacte de la pobresa entre els més jovent, ja que els infants i joves beneficiats arriben al 46%. A més, l'informe indica que un 20% de les persones ateses encara no han pogut regularitzar la seva situació legal.

La memòria també recull que un 55% de les persones en edat laboral no supera els estudis primaris, un 66% es troba a l'atur i el nombre de treballadors pobres arriba al 12%. El 95% no percep cap ajuda d'ingressos mínims.

Pel que fa a l'accés a l'habitatge, una de cada quatre persones ateses presenten inestabilitat habitacional, viuen acollits en habitatges o rellogats, ocupats i cedits.

Durant el 2021, Càritas Diocesana de Tarragona va destinar 2.503.026 euros als seus programes. La gran majoria, el 79%, es van dedicar a projectes d'Acció Social. D'aquests, un 39% es van utilitzar per cobrir les necessitats bàsiques, un 20% als sense llar i habitatge, i també un 20% a l'àmbit de la formació i inserció laboral.